Markeringen av Drammen Pride 2020 blir sterkt redusert. Ved tap av parade, debatt og Pride Night mister vi mye av synligheten som er viktig i frihetskampen vår.

Det viktigste målet med Pride blir likevel stående. Å vise alle som trenger det at fellesskapet fortsatt finnes her, at vi står sammen og fortsetter kampen.

I år fyller Foreningen FRI og den skeive bevegelsen i Norge, 70 år. Synligheten har vært ekstremt viktig i kampen vår, nettopp fordi synlighet har vært vanskelig, farlig og noen steder umulig. Synlighet er viktig for at vi som er skeive kan vise at vi er her for hverandre og vise for resten av samfunnet at vi finnes.

Pride er en arena for å forsvare våre rettigheter, vår trygghet og muligheten til et fritt liv.

Det er flere kamper som gjenstår å vinne, som å forby konverteringsterapi ved lov. 10. november kunne vi lese Ruth Pettersons debattinnlegg med en viktig påminnelse til de som fortsatt forsvarer konverteringsterapi: «Kjærligheten er like stor og ren for alle som er så heldige å få oppleve den, uansett hvem du elsker.».

Kjærlighetsbudskapet Ruth skriver om skal Drammen Pride feire med en regnbuemesse 27. november, som vi strømmer på drammenpride.no klokken 17:00. Et kjærlighetsbudskap som flere av oss som er skeive og religiøse kjenner igjen fra vår egen tro, men som virker å ha gått tapt hos dem som hevder å ha Gud på sin side når de snakker om konverteringsterapi.

I debatten om konverteringsterapi blir vi ofte møtt med at vi ønsker å begrense religionsfriheten, og at «terapien» er frivillig. Dette stemmer ikke. Når konsekvensen av å leve åpent, være seg selv fullt og helt, finne kjærligheten og dele den med verden, er fordømmelse og utestengelse fra venner, familie og trossamfunn, så er det ikke upåvirket man beslutter seg for å leve skjult eller ber om å konverteres.

Konverteringsterapi

Konverteringsterapi er en pseudovitenskapelig behandling for å endre den seksuelle orienteringen og kjønnsidentiteten hos LHBTIQ-personer.

Omfattende forskning viser at identitet og seksualitet ikke kan endres ved terapi. Det forskningen derimot viser, er at konverteringsterapi er direkte skadelig. Det er ikke utøvelse av religionsfrihet å skade mennesker.

Så skal vi i år, som alle år, huske hvordan Pride-bevegelsen startet. På barrikadene under Stonewall-opprøret i 1969 sto folk som afroamerikanske Marsha P. Johnson og latinamerikanske Sylvia Rivera. Aktivister som ble marginalisert både fordi de var skeive, og fordi de var melaninrike.

Black Lives Matter-bevegelsen har minnet oss om at rasisme fortsatt tar liv, og bevegelsen har like stor relevans for oss her i Norge også. Det er på tide en gang for alle å parkere debatten om hvorvidt rasisme er et alvorlig problem i det norske samfunnet. Det er det!

På grunn av pandemien kan vi ikke møtes slik vi pleier til protest og til fest, men vi skal være synlige der vi kan. Vi skal heise regnbueflagget til topps på bybrua og fortelle hele Drammen at det fortsatt er Pride. Det er også godt å ha en kommune som vet at det skal mer til for å ivareta den skeive befolkningen sin enn å heise flagg, så vi jobber med å skape et organisert skeivt fellesskap i Drammen, med flere sosiale møteplasser, kulturarrangementer og debattarenaer.

Vi gleder oss til å samarbeide med kommunen for å tilrettelegge for dette. Dette er et behov vi vet eksisterer hos den skeive befolkningen, og som Drammen fortjener. Til slutt vil jeg si til deg som leser dette at jeg håper du vil bli med oss. Vi trenger deg, og vi ønsker deg med på laget, for kampen vår er ikke over. Så sees vi til et helt magisk Drammen Pride i 2021.

Happy Pride!

Les også

Alle gutta drev med sport. Ferdinand (24) ville heller danse og synge:– Jeg ble spytta på