(Nidaros)

– Husk solkrem, uansett! Det er ingen skam å snu hvis man har glemt det, forteller Lars Aunemo.

Han går ut for å advare andre mot å gjøre samme feilen som han selv gjorde. For forrige torsdag gikk han og et vennepar tur på Nonshaugen i Oppdal. Været var det han beskriver som «helt vanlig». Det var en blanding mellom sol og overskyet, ingenting som skulle tilsi hva han opplevde timer etterpå.

– Vi brukte vel tre timer opp til toppen. Vi hadde glemt å ta med solkrem, men kjente ingenting da vi gikk oppover. Det var først da vi skulle kjøre nedover og hadde på hjelm og slalåmbriller at jeg merket at noe hadde skjedd. Brillene satt omtrent fast i panna! forteller Aunemo.

Andregrads forbrenning

Han og turkameratene hadde gått hele dagen med sola i ansiktet, i tillegg til at den hadde reflektert fra snøen i bakken. Resultatet ble at han var helt hvit der han hadde hatt brillene, og ildrød i resten av ansiktet.

– Først så det bare ut som jeg var vanlig solbrent, men dagen etter begynte jeg også å bli hoven. På kvelden på fredagen fikk jeg i tillegg blemmer i panna.

Lørdag våknet han av at han fikk væske i øyene fra blemmene. Da bestemte Aunemo seg for å ringe legevakten.

– De ville ha meg inn for en sjekk. Der ble jeg fortalt at jeg hadde fått andregrads forbrenning i pannen og en kraftig hevelse. Jeg trodde ikke det var så ille! Men bare timen etter at jeg kjørte fra legevakten ble jeg helt rundt i ansiktet. Jeg ble mer og mer hoven rundt øynene, i kinnet og rundt haka. Da jeg tok en selfie så jeg ikke lenger ørene mine, og det var så vidt jeg fikk på solbrillene.

– Tullet med at solkrem er femi

De siste dagene har han brukt på å sitte inne og smøre inn ansiktet med hydrokortison og aloe vera annenhver time. Siden lørdag har hevelsene gått kraftig ned, og nå har han i stedet fått hard hud i pannen.

– Vi skjønte mens vi gikk at det var dumt at vi ikke tok med solkrem, men at det skulle bli så ille hadde vi aldri trodd. Jeg husker vi tullet med at solkrem var femi. Sola har tydeligvis vært sterk, og dette har vært årets første solstråler for min del. Været har ikke vært spesielt bra og jeg har sittet mye inne på grunn av Korona. Så jeg hadde ikke akkurat noe grunnlag.

Å sitte inne ser ut til å være noe Lars Aunemo må bli vant til denne sommeren. Både av legen på legevakten og på apoteket fikk han beskjed om å holde seg unna solen i lang tid framover. Hos sistnevnte fikk han høre at det kunne ta flere måneder før han kunne gå utendørs igjen.

– Det var ikke akkurat det som var planen. Neste uke har jeg en ukes ferie, så da hadde jeg tenkt meg bort, men den må bare avlyses. Også ble jeg singel i februar, og har sittet mye inne. Så det er ikke den beste løsningen nei. Ikke gjør som Lars. Han er en idiot, sier Aunemo selvironisk.