Gå til sidens hovedinnhold

Ikke mange tenker på SV som et skatteletteparti, men for inntekter under 600.000 kroner vil vi ha mindre skatt

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var en sjeldent bra holdning til solidaritet som ble beskrevet i Uoppslaget 5. august i Drammens Tidende . Det gjaldt løsningen for dugnaden om lønnsreduksjonen ved Trelleborg Offshore i Krokstadelva.

De ønsker å bidra med lønnsreduksjon, men skjermer de med lavest inntekt, i dette tilfelle under 600.000 kroner i året. De slår dermed to fluer i en smekk: det blir et lønnsutjevnende signal, og det gjør at eventuelle permitterte som ligger under denne lønnsgrensa, får mer dagpenger fra Nav.

En tanke slo meg da jeg leste om denne gode solidariteten i praksis. Tenk om dette var et prinsipp som også var toneangivende i skattepolitikken.

Det er nettopp er en slik modell SV har for hele sitt skatteopplegg. Tilfeldighetene gjør at nettopp 600.000 er grensa SV har satt i sitt alternative skatteopplegg for når skatten skal skjerpes og når den skal reduseres.

Ikke mange tenker på SV som et skatteletteparti, kanskje, for vi ønsker jo mest mulig penger til fellesgoder som sykehus, sykehjem, barnehager og skoler. Men for inntekter under 600.000 kroner har SV gått inn for mindre skatt.

Jo mindre du tjener, jo lavere skal skatten bli – sammenliknet med den borgerlige regjeringens opplegg. Motsatt ønsker vi skatten litt skjerpet for dem som tjener mellom 600.000 kroner og millionen. Har du inntekt over millionen, da må du bidra med en god del mer i statskassa etter SVs opplegg.

Et slikt opplegg ville gitt større utjevning og mindre forskjeller. Den høyredominerte regjeringen går motsatt vei: de gir størst skattelette til dem som har mest fra før.

Les også:

Les også

Unik modell for permitteringer: Kutter lønna til de som tjener mest

Les også

Drammen Scener var i konkursfare: – Heldigvis kom kommunen med garanti

Les også

Jovialen-Solveig (38) søkte om 80.000 i støtte – fikk 9.716 kroner

Kommentarer til denne saken