Her om dagen ble jeg spurt hva som var det viktigste jeg lærte på skolen. Det var et vanskelig spørsmål. Jeg kan skilte med lite skolegang og har lært det meste jeg har hatt bruk for utenfor skolen. Likevel tok det ikke veldig lang tid før jeg fant ut hva jeg tror jeg har hatt mest nytte av; kritisk tankegang og ikke tro alt man blir fortalt.

Jeg hadde nemlig en dyktig lærer i samfunnsfag som gjennom gode eksempler forklarte at virkeligheten ikke alltid er slik vi får servert den. Dette var sannsynligvis i 1996 og læreren startet en time med å spørre oss hva vi trodde ville skje i år 2000.

År 2000 hadde i hele vår oppvekst blitt brukt som det ultimate fremtidsbildet. Det var laget uendelig med saker, artikler og filmer som på en eller annen måte sa noe om hvordan verden ville se ut i år 2000. Vår generasjon var så vant til å høre om år 2000 at vi ikke egentlig reflekterte så mye over hva det egentlig betød. Vi hadde jo i en årrekke hørt snakk om både flyvende biler og charterferier til månen i år 2000.

Buskerudbenken - Jon Helgheim

Hver uke skriver en representant fra buskerudbenken på Stortinget i Drammens Tidende. Denne uken skriver Jon Helgheim fra Fremskrittspartiet.

Kommende uke er det Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet som har ordet.

Som svar på sitt spørsmål om hva vi tenkte om rundt år 2000, fikk læreren referert de villeste forslag, som vanlig. Vi hadde nok av materiale fra bøker, TV, medier og vår egen fantasi. Jeg husker godt det ble stille i klassen da læreren sa: Folkens, det er fire år til år 2000.

Fire år? Det som alltid hadde virket så fjernt. Hvor mye hadde verden endret seg de foregående fire årene? Hvor mye ville egentlig verden vil endre seg de neste fire årene? Kommer egentlig verden til å endre seg raskere bare fordi det snart ble et rundt årstall? Det var ganske banalt, men en tankevekker for mange av oss.

År 2000 kom helt uten flyvende biler, men med varsler om total breakdown i alt som har med datamaskiner å gjøre i det datoen tippet over til 01.01.2000. Årsaken skulle være at datamaskiner ikke ville skjønne noe av alle nullene i det nye årstallet og alt ville bryte sammen. Det ble i mediene spekulert i om fly ville dette ned og atomreaktorer smelte i det vi gikk inn i det nye året. I Norge ble det brukt 30 milliarder kroner på oppgradering av programvare og IT-utstyr.

Selvsagt skjedde det ingenting galt da vi gikk inn i det nye året og vi satt igjen med en overdimensjonert IT-bransje med milliardoverskudd. Året etter kollapset hele IT-boblen fordi det ikke var nok å gjøre. Ting er ikke alltid slik vi blir fortalt at det er.

Min generasjon har muligens blitt flinkere til å forholde oss rolig når vi får servert hysteri via mediene. Mediene har muligens også blitt mer bevisst på å tenke på hvem de drar inn i nyhetsdekningen som såkalte eksperter, men enda er det en lang vei å gå.I mange århar mediene brukt redaksjonelle oppslag til å la forskjellige bransjer få fritt spillerom til påvirkningskampanjer og ren reklame.

Mer fra Jon Helgheim:

Les også

Hardt ervervede skattekroner går til å sponse kunstnere som bæsjer maling på scenen eller smører mensblod på papir


Når Eiendomsmeglerforeningen er i nyhetssendinger for å råde deg om boligkjøp, bør du antagelig gjøre det motsatte. Når en finansekspert fra DNB er i nyhetene for å gi deg råd om boliglån, kan du gå ut i fra at det er banken som vil tjene på det, ikke du. Og når lederen i legemiddelindustrien får feite og trussellignende overskrifter på forsiden av VG, hvor hun forventer konsekvenser for de som ikke tar vaksine, kan du gå ut fra at det er kjøpt og betalt.

En redaksjonell og troverdig nyhetssak er det i alle fall ikke. Reklame og påvirkning er helt ok, men skal ikke se ut som nyhetssaker. Vaksine er lurt å ta, men det er ikke opp til legemiddelindustrien å bestemme. Om min generasjon har blitt flinkere til å sortere i nyhetsbildet, er det åpenbart også et økende problem at folk tror på ville konspirasjonsteorier som de har funnet på nettet. Gjennom det siste året har jeg hørt så mange sprø konspirasjonsteorier at jeg nesten blir skremt.

Det er fint å være kritisk til hva mediene serverer, men man må være enda mer kritisk til hva som serveres i forskjellige kanaler på nett.

Det virker ganske åpenbart at mange ikke vet hvor enkelt det er å manipulerer informasjon. Mange er ikke klar over hvor enkelt det er å lage videoer og artikler som fremstår som svært troverdig, men som i virkeligheten er bare tull og tøys. Kanskje er noeav det viktigste skolene kan lære barna våre, nettopp det å tenke selv. Lære hvor lett man kan bli lurt og hvordan man kan finne god informasjon og etterprøve den.

Dette er ingen enkel oppgave, fordi det ikke finnes noe eller noen som man alltid blindt kan stole på. Man må alltid bruke sin kritisk sans, innenfor rimelighetens grenser.

Andre innlegg fra Buskerudbenken:

Les også

Skattelistene viser at forskjellene øker. Det er dette som er politikk folkens

Les også

Høyre har i sju år latt arbeidsfolk, barnefamilier og pensjonister få beholde mer av sine egne penger

Les også

Trumps USA viser at det vi opplever som trygt gradvis kan forvitre

Les også

Jeg spiser heller fire poteter og en kjøttkake, i stedet for dagens mote som er en potet og tre kjøttkaker