Gå til sidens hovedinnhold

Ikke vri og vreng denne jenta til ingen husker hva saken handler om.

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke grenser for hva folk lirer av seg om den unge klimaaktivisten Greta Thunberg, og konspirasjonsteoriene florerer. Kanskje ikke så rart, når Donald Trump også nedlater seg til å ironisere over 16-åringens utrettelige kamp.

Tirsdag morgen satt jeg på toget til jobben i Oslo. På mobiltelefonen fant jeg en Greta Thunberg-kommentar postet på Dagbladets Facebook-side. En rad flåsete kommentarer fikk meg til å tenne.

På egen Facebook-side oppsummerte jeg kjapt: «For meg er det ikke noe alternativ: Løft denne modige jenta fram! Som tobarnspappa er det helt naturlig for meg å være en av de smarte 40-åringene (som Dagbladets Geir Ramnefjell viste til). Så trenger man ikke å være «sossialist» for å ville bidra til at verden blir et bedre sted for kidsa våre. Trenger jeg nevne at jeg er drittlei av de typiske klimafornekterne og konspirasjonsteoretikerne som dukker opp i kommentarfelt under slike saker?»

Med klimafornektere mener jeg folk som – uten kompetanse på feltet – uttaler seg skråsikkert om at «sola bestemmer temperaturen på jorda og ingenting annet». Underforstått: At vi mennesker ikke bidrar til global oppvarming. Med konspirasjonsteoretikere mener jeg folk som uten fakta som basis fantaserer om sammensvergelser og allianser mellom mektige og anonyme aktører i klimasakens tjeneste.

Du ser dem relativt ofte i et kommentarfelt nær deg. Noen kan gi inntrykk av at de ser spøkelser på høylys dag, og når de møter motstand gir de gjerne beskjed om at «du må lese deg opp». Før de deler en eller annen, i beste fall, tvilsom kilde. Ordet «drittlei» brukte jeg for å beskrive hvor mange av dem jeg har støtt på som moderator og aktiv bruker av i sosiale medier i mange år.

Klart det var spissformulert, men jeg ville også at de som leste skulle få det med seg – og ta stilling. Fokusere på sak og IKKE person. I en klimadebatt som dessverre er blitt altfor polarisert, blir det gjerne fort en skyttergravskrig der folk som brenner for klimasaken beskyldes for å være «venstrevridde» – og vice versa. Lite konstruktivt.

En av dem er nevnte Trump. Hans nylige tweet «She seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see!» var åpenbart ironisk ment – på grensen til det sarkastiske. I beste fall smakløst, i verste fall respektløst. Overfor Thunberg.

Les også

Kloden er viktigere enn skolen

Lokalt hjelper det ikke at presumptivt oppegående folk som Frps gruppeleder Ulf Erik Knudsen på egen Facebook-side skrev at «Greta Thunberg er nå i alle kanaler – som profet for «klimakrisen». Dette burde få enhver oppegående person til å tenke seg om. Samtidig er det stadig flere forskere som påpeker ar det ikke er noen klimakrise». Når Knudsen så viste til nettsiden Breitbart for faktagrunnlag, bør de fleste varsellamper blinke.

Det er ikke tilfeldig at nettsiden har fått tommel ned fra eksempelvis Wikipedia. Og hvem er disse stadig flere forskerne, Knudsen? Jeg tillater meg å spørre.

Nå fikk Knudsen riktignok svar på tiltale fra Nye Drammens varaordfører Ståle Sørensen (MDG), men jeg undres likevel på hvor lettlurte folk flest er – i møte med meninger som Knudsens.

Hva kan man forvente av folk som baserer meningene sine på «noe de har hørt eller lest en gang», uten henvisning til troverdig kilde, snarere en tilfeldig blogg? Jo, de synser om og karakteriserer «jentungen». Det spekuleres i at Thunberg er psykisk syk (foruten hennes påviste Aspergers syndrom, som gjør at hun ser verden mer svart/hvitt enn gjennomsnittet), at hun utnyttes av kyniske foreldre, det presenteres løse teorier om de sterke kreftene som står bak.

Les også

Sjarmen av et ungdommelig engasjement bleknet totalt fordi voksne ikke hadde tillit til at de kunne klare å sette agendaen selv.

Visstnok er det slik at det står enorme økonomiske krefter bak klimasaken. Mon det. Hvilke økonomiske interesser er det som reelt sett har størst interesse av at klimasaken bremses? En av dem har Norge tjent store penger på siden et banebrytende funn i Nordsjøen for 50 år siden.

Det verserer også kryssklippede videoer som hevder å fortelle «sanningen om Greta Thunberg».

Ofte kan det synes som om folk setter merkelappen «sant» på innhold som resonnerer med deres egen mening. Og «usant» på innholdet de ikke liker. Tendensen er dessverre økende, og det ligger an til å bli enda verre: I floraen av «fake news» på nettet, som selv i tekst er krevende nok å forholde seg til, er det allerede store mengder videoer av typen «deepfake» – der altså både stemme og ansikt på originale videoer byttet ut.

Teknologien har nå kommet så langt at det kan bli nesten umulig å avdekke forfalskninger. Det er et skummelt verktøy for mennesker med onde hensikter og ukritisk publikum.

Det blir altså mer og mer krevende å være mediekonsument. Et godt kjent begrep i medieverden, nemlig kildekritikk, blir bare viktigere og viktigere for folk flest. I bunn og grunn må folk stille seg dette spørsmålet: «Er kilden troverdig?» Spørsmålet er om tilstrekkelig mange av oss gjør nettopp det.

Jakten på etterrettelig informasjon, også om klimasaken, bør etter min mening være uavhengig av politisk ståsted, selv om det gjerne utarter til en venstre/høyre-skyttergrav.

Men Greta Thunberg serverer ikke noe hun selv har funnet på. Hun løfter brutalt fram den beste klimaforskningen som foreligger, som mesteparten av verdens klimaforskere er enige om.

Les også

Uenige om skolestreik-vitsing: – Driter ut barn og unge

Når fokuset stadig dras vekk fra det saken handler om, slipper voksne å diskutere løsninger – noe de absolutt burde framfor mas om at hun må tilbake på skolebenken. Et bilde som kan beskrive det, med løs referanse til Kåre Willochs kloke parallell mellom klimasaken og brannforsikring av boligen: Hvis brannkorpset drar til feil adresse, øker sjansen for at huset brenner ned.

Jeg har også fått spørsmål om hva jeg ville ha følt og ment dersom Greta var min egen datter.

For meg er det et irrelevant spørsmål. Eksponeringen hun utsettes for har åpenbart en høy kostnad, men jeg håper historien ender godt både for henne og den bedre verdenen hun kjemper for på alles vegne.

Hun er imponerende kunnskapsrik, og snakker misunnelsesverdig godt engelsk. Og hun kaller en spade for en spade. Det er akkurat det som trengs for å nå fram.

Magefølelsen tilsier at jeg ville vært stolt om Greta var min egen datter.

Kommentarer til denne saken