DRAMMEN: Torsdag begynte rettssaken mot imam Noor Ahmad i Drammen tingrett. Ahmad, som har vært imam i Drammen siden 2009, er tiltalt for flere hatefulle ytringer mot jøder på Facebook.

I mai 2019 skrev han: «Hitler sparte noen jøder så verden kunne se hvor brutalt dette folket er, og hvorfor det er nødvendig å drepe dem».

I mai 2021 skrev han: «Israel er en sånn djevel at Hitler sparte noen jøder så verden kunne se at dersom de overlevde, ville de fortsette å være en fare for menneskeheten».

Ahmad svarte ja da dommer Lars Kristian Sunde spurte om han erkjente straffskyld i rettssaken.

Mange tilhørere

Rettssaken skulle egentlig gått før jul, men ble utsatt på grunn av at det manglet tolk.

Akkurat som forrige gang var det mange tilhørere som møtte fram for å følge rettssaken. Tilhørerne var så mange at de ble satt i en annen sal, og følger rettssaken via video.

Blant de fremmøtte var Hans-Christian Holm som anmeldte Ahmad. Han hadde fulgt med på imamen over lang tid og reagerte på ytringene hans mot jøder. Anmeldelsen ble først henlagt, men Ahmad ble tiltalt etter at Holm påklaget henleggelsen.

På tilhørerbenken satt også Lars Thorsen og to andre representanter fra organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

LES OGSÅ: Imam-henleggelsen: – Det blir en juridisk vurdering på om det er over grensen

Imam må møte i retten for hatefulle ytringer

Foreslår ubetinget fengsel

Aktor, statsadvokat Vibeke Gjøslien, mener ytringene krenker jøder grovt, og viser særlig til henvisninger til Hitler og utryddelse av jøder. Hun mener innleggene kan tolkes som oppfordring til drap eller vold.

– Det er også skjerpende at han la det ut mens han var imam, en religiøs leder. Mange lyttet til det han sa. En imam har stor påvirkningskraft, sa Gjøslien.

Hun foreslår at Ahmad skal dømmes til fengsel i 60 dager, hvorav halvparten gjøres betinget. Det betyr at han må sone i én måned hvis han blir dømt.

Ahmads forsvarer, Mads Meidell Løsnes mener at aktors påstand er alt for streng, og mener at det ikke er lagt nok vekk på formildende omstendigheter, blant annet at han har erkjent straffskyld.

– Vi sitter her med en angrende synder som har gitt en beklagelse, sa Meidell Løsnes.

Rettssaken ble avsluttet til lunsj torsdag.