DRAMMEN: Det kom kraftige reaksjoner da det ble kjent at politiet i første omgang valgte å henlegge anmeldelsene mot Noor Ahmad, som var imam for den muslimske organisasjonen Minhaj-ul-Quran i Drammen.

Bakgrunnen var at han i mai i fjor la ut to poster på sin egen facebook-profil.

Reaksjoner på henleggelsen

Postene ble politianmeldt, men Human Rights Service kunne 20. august i år fortelle at politiet valgte i sommer å henlegge sakene med begrunnelsen «intet straffbart forhold funnet bevist».

Hans-Christian Holm som var en av anmelderne av imamens ytringer, kunne raskt fortelle Drammens Tidende at han ville påklage henleggelsen.

Les også

Hvordan kan imam som snakket om å drepe jøder slippe straff?

Det gikk heller ikke mange dagene før politiet snudde. 28. august fortalte politiinspektør Dag Einar Lyngås til Drammens Tidende at de ville se på saken på nytt.

Dermed ble saken på nytt vurdert av lokalt politi, før den ble sendt over til statsadvokaten for endelig vurdering.

Tiltalt

– Vi har tatt ut tiltalte mot vedkommende, og saken er sendt til berammelse i retten, forteller statsadvokat Vibeke Gjøslien Martins til Drammens Tidende.

Tiltalen ble skrevet 11. oktober, men ble forkynt for Ahmad denne uken.

I tiltalen kommer det fram at han 19. mai i 2019 satt hjemme og postet et innhold på urdu og engelsk. Ifølge tiltalen er det oversatt til følgende på norsk: «Hitler sparte noen jøder så verden kunne se hvor brutalt dette folket er, og hvorfor det er nødvendig å drepe dem.»

15. mai i fjor, la han ifølge tiltalen også ut en hatefull ytring på urdu. I tiltalen har posten blitt oversatt til: «Israel er en sånn djevel at Hitler sparte noen jøder så verden kunne se at dersom de overlevde, ville de fortsette å være en fare for menneskeheten».

Ahmad er tiltalt for brudd på straffelovens 185 som omhandler diskriminerende eller hatefulle ytringer. Lovparagrafen har en strafferammen er på tre år.

Drammens Tidende lyktes ikke å få kontakt med Ahmad onsdag ettermiddag eller kveld, men da avisen oppsøkte ham torsdag morgen fortalte han at han ikke ønsket å kommentere saken.

Glad for tiltale

– Samsvarer tiltalen med innstillingen som ble gjort av det lokale politiet i Sør-Øst politidistrikt?

– De mente også at henleggelsen var feil. Men de foreslo en annen reaksjonsform, svarer Gjøslien Martins, som også skal aktorere i rettssaken.

Tiltalen har nettopp blitt oversendt for berammelse i retten, og foreløpig har det ikke blitt oppnevnt noen forsvarer i saken.

Drammenseren Hans-Christian Holm, en av dem som anmeldte imamens ytringer til politiet, var raskt klar på at han ville påklage politiets henleggelse. Nå er han glad for at klagen førte fram til en tiltale.

– Det er interessant. Jeg trodde det ville ta mye lengre tid før det kom en avgjørelse, sier Holm til Drammens Tidende.

– Så blir det spennende å se hva som kommer ut av rettssaken. På nåværende tidspunkt er det egentlig ikke så mye mer å si, avslutter Holm.

Beklaget – men ble avskjediget

I august i fjor uttalte Ahmad i en SMS til Drammens Tidende:

– Jeg vil først og fremst beklage mine uttalelser på Facebook. Mine uttalelser og påfølgende kommentarer fra andre representerer ikke mitt syn og det jeg står for. Jeg har store deler av livet mitt arbeidet for likeverd, forståelse, respekt og toleranse. Dette er for meg verdier som er høyt verdsatt.

Han fortalte også at innleggene var kopiert fra andre og deretter delt av ham selv. Han ba også om unnskyldning og håpet at han kunne gjenoppbygge tilliten.

Likevel valgte styret i Minhaj ul-Quran Norge valgte å avskjedige imam Ahmed Noor etter hans ytringer.