Gå til sidens hovedinnhold

Ingen barn i Norge har levd med så strenge tiltak så lenge som i Drammen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva var det egentlig som skjedde da man plutselig gjorde helomvending i Drammen og besluttet å opprettholde rødt nivå i skolene?

Fint lite, selv om ordfører, kommuneoverlege og skoledirektør vil ha oss til å tro noe annet. Men sannheten er at det verken er mer smitte eller funn av den muterte varianten som er funnet i Nordre Follo i denne kommunen. Drammen inngår heller ikke i regionen som nå må stramme inn i vesentlig grad, det mener både FHI, Helsedirektoratet og departementet, men vår ordfører insisterer på at hun skal inn på samme møtemsom de kommunene som er å regne som nabokommuner til Nordre Follo.

Det hun fikk høre må ha skremt henne såpass at hun umiddelbart drar tilbake og setter egen krisestab som gjør vedtak som utelukkende forlenger byrden på barn og unge i Drammen kommune.

Ingen barn i Norge har levd med så strenge tiltak så lenge som i Drammen. Ikke en gang i Oslo, som har hatt vesentlig høyere smittetrykk enn Drammen gjennom hele perioden har hatt rødt nivå i skolene.

På torsdag argumenterer kommunelegen med at det ikke lenger kan forsvares å opprettholde rødt nivå på skolene. Da kan det være greit å ta en pust i bakken når frykt og krisestab får styre og minne om at det i realiteten ikke har skjedd noen endring før man snur 360 grader og beslutter å opprettholde rødt nivå.

Responsen hos de unge her hjemme lar heller ikke vente på seg. Barneskoleeleven rakk akkurat å glede seg i et døgn før vi måtte formidle nyheten om at neida, han kunne ikke gå tilbake til klassen sin og læreren sin mandag likevel. «Da gidder jeg ikke gå på skolen lenger» fikk vi servert i retur, godt begrunnet fra 4. klassingen.

Det er jo faktisk ikke moro å gå på skolen når man ikke kan gå i klassen sin, ikke møte læreren sin, ikke være i klasserommet sitt og få mer hjemmelekse fordi skoledagene er kortere. Det er vanskelig å forklare at det egentlig ikke har skjedd noe som gjør at vi får denne endringen bare et døgn etter at vi gladelig kunne formidle at nå skulle han endelig tilbake i klassen sin.

For i Drammen har vi ikke flere smittede, det er ikke spor av mutasjon, det har vært svært lite smitte på skolen de siste månedene. Vi kunne sågar lese at på fredag hadde man ingen smittede med ukjent smittevei, man har altså kontroll på smitteveien til alle nye smittede, noe kommuneoverlegen sier er det viktigste prinsippet for å minske tiltaksbyrden.

I smittevernloven er et viktig prinsipp forholdsmessighet mellom tiltak og byrde. Det er nå grunn til å stille spørsmål om denne loven blir misbrukt i Drammen med utgangspunkt i et føre-var prinsipp som opprettholder uforholdsmessig stor byrde på noen av de minste i samfunnet.

For hva er det egentlig som har endret seg i Drammen mellom torsdag og fredag hva gjelder smitte? Ingenting på smittefronten er det objektive svaret.

De faglige begrunnelsene for denne helomvendingen er altså en meget tynn og utslitt tråd uten rot i reelle endringer. Det er en skummel vei å slå inn på dersom man ønsker å opprettholde tillit og fortsatt oppslutning om tiltak i Drammen.

Dette innlegget ble først publisert på forfatterens Facebook-side og gjengis her med hennes tillatelse.

Les også:

Les også

Plutselig sank Else Marie (9) sammen og strigråt. Så bestemte hun seg. Hun ville sende brev til Erna: – Vi vil ha det sånn som før

Les også

Dette er tiltakene som er aktuelle for Drammen

Les også

Oslo-boere dro hit for å handle alkohol: – Det er uvanlig

Kommentarer til denne saken