Vi trenger hverandre sårt. Ingen er sterke nok helt «alene».

Uansett hvem vi er, hva vi tror på eller hvem vi elsker, er det én ting som står klart for oss etter terrorhendelsen under Oslo Pride i år. Vi er sårbare alle sammen, og vi lever i et samfunn hvor alle er avhengige av alle. Hvor verken enkeltmennesker eller grupper av folk er sterke nok «alene».

Ingen er uknuselige. Ingen er uknekkelige.

Det står klart for oss, tydeligere enn noen gang, hvilket ansvar vi som kollektiv i samfunnet har for hverandre. Og for å belyse hvilket ansvar vi snakker om, låner vi her noen ord fra Kongen vår og landsmoderen Gro.

«Alle» kjenner H.M. Kongens tale fra 2016 – og vi skeive kjenner spesielt godt strofene som berørte oss og en hel skeiv verden: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes. Med andre ord: Norge er dere».

Vi legger til at nordmenn er transpersoner, ikke-binære, bi/pan, aseksuelle og alt i mellom i det fantastiske kjønns- og seksualitetsmangfoldet som finnes blant oss mennesker. Med andre ord: Blant dere.

En person veltet hele lasset i Oslo – og verken prideparaden eller solidaritetsmarkeringen etter skytingen var anbefalt å gjennomføre i juni. Uansett hva motivet var, ble hele samfunnet rammet. Vår felles frihet ble røvet fra oss. Friheten vi som nasjon har kjempet fram – en frihet som jo kommer alle til gode.

For mange er det nærmest umulig å forstå hvordan dette kunne skje. Samtidig er det lett å forstå hva som nå må til: At hele samfunnet må trå til for å få retta opp skadelige holdninger.

Vi husker «alle» tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands ord om naboen som bryr seg, som kjefter, følger med og reagerer når urett begås. Det er det vi nå trenger.

Vi trenger at folk tar til seg både Kongen og landsmoderens ord.

Det er bare å lese kommentarfeltene – grine litt over alt fælt folk lirer av seg, så stålsette seg og ta til motmæle. Og vi trenger at naboen gjør akkurat det på kafeer og andre steder hvor folk oppholder seg. For der det er folk, får vi høre det. Jævla homo, jævla trans… «and the list goes on».

Les også

– Det kan du ikke spørre om

Når vi nå skal gå i pridetog igjen, blant annet i Drammen denne helgen, viser vi vår sårbarhet, som enkeltmennesker, og samtidig vår styrke sammen – med din støtte. Mennesket er sårbart – og vi trenger at alle forstår at vi trenger hverandre – sårt. For ingen er sterke nok helt «alene».

Med ønske om en gledelig Pride, uansett hvor det skal feires og markeres i disse dager. Ta vare på hverandre.