DRAMMEN: Etter ti år med storstilt feiring og gedigent bål på Holmennokken i Drammen, meldte Drammenselvas venner i 2019 at sankthansfeiringen på Holmennokken kunne være over. Av naturlige årsaker ble det et opphold på to år under pandemien.

Siden deler av Holmennokken nå er stengtfordi det brukes som riggområde i forbindelse med bygging av bybrua, var planen til Drammenelvas venner og i år avholde et midtsommerarrangement på Tangenkaia helgen før Sankthans.

Styreleder i Drammenelvas venner Rune Jahnsen opplyser derimot at de måtte avlyse arrangementet grunnet få frivillige.

Vi var godt forberedt i år, men det ble bare noen få utvalgte som satt med all jobben, og da strakk ikke ressursene til, sier Jahnsen.

Forhåpentligvis er Drammenelvas venner sankthansbål derimot å se til neste år

– Vi har kjøpt inn virke til sankthansbålet, men det blir ikke tent før til neste år eventuelt, sier en håpefull Jahnsen.

Selv om det ikke blir noe bål på Holmennokken skjer det allikevel litt ulike ting i Drammens-området sankthanshelgen:

Vaffelslabberas på Ælvebadstua

I samarbeid med Drammen Jazzforum inviterer Ælvebadstua til vaffelslabberas og musikk på elva.

– Det er et lite arrangement, men det skjer jo noe. Vi hadde lyst til å ha et arrangement før sommeren og da passet det bra med Sankthans, Midtsommer, og lyse sommerkvelder, forteller Jeanette Skullerud daglig leder i Ælvebadstua.

Facebook opplyser arrangørene at arrangementet det blir lettbeint musikk, høy temperatur i badstua, og kaldt vann i elva, og den daglige lederen lover et arrangement hvor man kan senke skuldrene og prøve badstua.

– Kommer du full av bekymringer, garanterer vi at du gir slipp på alt og hengir deg til vårt lille bade- og denne dagen vaffelparadis, skriver arrangørene.

LES OGSÅ: Denne trenden har tatt av i Drammen: – Jeg er redd jeg blir stamgjest

Plass til alle

– Arrangementet er gratis og åpent for alle, blir det plass i badstua?

Det er bare å komme. Mens noen bade, så får andre være i badstuen. Og så blir det vaffel og kaffe på brygga, svarer Skullerud.

Hennes fremtidsplaner for sankthansfesten er store:

– Kanskje et større arrangement og en flytende flåte med bål på elva. Men sånne ting krever at man har med flere aktører og bruker litt lengre tid på å planlegge.

Sankthans

Sankthans er 24.juni, og er fra gammelt av en katolsk festdag til minne om døperen Johannes fødselsdag.

Dagen ble fjernet som helligdag ved helligdagsreduksjonen i 1770, men mange steder ble den regnet som fridag en god stund etter det. Enkelte steder i Vestfold var dagen en fridag helt frem til 2016.

Fra norrøn tid er helligdagen kjent som jonsok, og den kirkelige festdagen inntreffer på en tid av året som er knyttet til urgamle tradisjoner rundt sommersolverv - årets lyseste dag - og midtsommer som har gjort Sankthans til en sentral folkelige feiring.

Den eldgamle tradisjonen med å brenne bål på sankthansaften 23. juni, og festligheter tilknyttet til dette, er det de fleste forbinder med Sankthans i moderne tid.

Noen lag og foreninger har tradisjon for å arrangere sankthansfeiring.

Kilder: Sankthans i Vestfold og Store norske leksikon

Sankthansturnering på Drammen Golfklubb

Daglig leder i Drammen Golfklubb Anders Landtz forteller at de avholder klubbturnering lørdag 25. juni med grilling og mat på kvelden for golfklubbens medlemmer og spillere som melder seg på i turneringen.

– Det er litt vanskelig for folk å komme av gårde fra jobb for å spille golf først og grille etterpå så derfor har vi det på lørdag, og ikke på torsdag, sier Landtz, på spørsmål om hvorfor de ikke avholder turneringen på selve sankthansaften.

Ifølge Landtz er det 40 påmeldte til lørdagens turnering, men han håper at de totalt blir 50–60 deltakere innen påmeldingen stenger torsdag.

Drammen golfklubb opplyser på sine nettsider at det er en deltakeravgift på 150 kroner.

Sankthansfest på Danseklubben 85 Drammen

Lørdag 25. juni blir det dansefest på Ungdommens Hus i Christian Blomsgate da Danseklubben Drammen 85 inviterer medlemmer og øvrige dansevenner til sankthansfest med bandet Applaus Trio.

Danseklubben skriver på sine nettsider at gjestene ønskes velkommen til grilling med oppvarmet grill fra kl. 17.00, og at gjester må huske å ta med bord, stoler, nødvendig utstyr, grillmat og drikke.

En time senere åpner inngangsdøren til danselokalet og man kan da kjøpe inngangsbillett til dansen og finner seg plass i danselokalet, opplyser danseklubben.

Her blir det bål!

I Svelvik ser Batteriøyas vel leder for Batteriøyas vel, Svenn Oddli, fram til en normal sankthansfeiring på Batteriøya. Svelviksposten melder at det blir levende musikk, stands og varme griller fra klokken 17, og selvfølgelig et stort sankthansbål.

– Vi har fått et stort lass med 60 vrakpaller, så vi har fått satt opp et stort og fint bål som vil være klart til tenning umiddelbart etter salutten klokken 20, forteller leder for Batteriøyas vel Svenn Oddli til Svelviksposten.

Svelvikposten skriver også at Nesbygda Brass inviterer til feiring i Tangen fjordpark med leker for, kaffe, kaker, grilling og sankthansbål.

Familiearrangement i Hokksund

I Hokksund blir det ikke sankthansbål, men Hokksund byutvalg arrangerer et storstilt familiearrangement i sentrum med barneband, grilling og en rekke aktiviteter fra klokken 17.00 til 20.00. Det forteller Eikerbladet.

– Alle kan komme og låne sykler, sparkesykler, rulleskøyter og andre ting der til vanlig, men torsdag tar vi med en del aktiviteter til Sorenskriverparken hvor arrangementet skal være. Det blir blant annet megasjakk og stylter, sier nestleder for Hokksund byutvalg Lene Myrvold Velle til Eikerbladet.

Eikerbladet informerer at det er andre gang byutvalget arrangerer feiringen, første gang var i 2019 før koronapandemien slo ut. Ifølge arrangør Myrvold Velle kom det hele 450 stykk i 2019, og hun håper på godt oppmøte også i år.

Vet du om noen sankthansfeiring i år?

Tips oss på tips@dt.no eller meld inn i kommentarfeltet.