Ingen – ingen! – sitter med fasiten nå

Av

På det tidspunktet vi stanser åpne meningsbrytninger, i frykt for at noen skal si ting som andre mener er feil eller upassende, så gir vi samtidig avkall på noe som langt på vei er like viktig som helsa.

DEL

MeningerSelv om vi langt på vei har lagt vårt liberale samfunn på is til fordel for autoritær styring i denne krisetiden, noe jeg for øvrig støtter, så er det viktig at vi ikke hiver alt som kjennetegner vært moderne samfunn ut med badevannet.

Mange reagerer på innslaget på NRK-Debatten i går. Det er forståelig. Det var sterke ord som til dels går på tvers av myndighetenes informasjon, og de færreste av oss har forutsetning for å vurdere om dette er mer sant eller riktig, enn andre tolkninger og forslag.

Men, hun (Gunhild Alvik Nyborg, lege og forsker, journ.anf) ble imøtegått av to personer på en ordentlig måte, og i vanlige tider ville vi ikke reagert på en slik debatt. De fleste ville latt seg begeistre av en engasjert diskusjon om et viktig tema, og ikke minst på et nivå hvor mange kunne følge med.

Derfor reagerer jeg på at mange mener at NRK ikke burde slippe til et slikt innslag «for å ikke spre unødvendig frykt».

Selv om politikerne på noen forvaltningsnivåer er tilsidesatt, selv om mange ikke-folkevalgte nå sitter ved rattet, og selv om samfunnet altså er langt mer autoritært enn svært få ønsket seg bare noen uker tilbake i tid, så betyr ikke det at vi skal avvikle demokratiet.

Det er ingen grunn til at det frie ordskiftet ikke skal bestå, selv om det er behov for sentralisert informasjon og tillit til myndighetene.

På det tidspunktet vi stanser åpne meningsbrytninger, i frykt for at noen skal si ting som andre mener er feil eller upassende, så gir vi samtidig avkall på noe som langt på vei er like viktig som helsa.

Uenighet, konstruktiv kritikk og tydelige forslag er ikke det samme som mistillit.

Ingen – ingen! – sitter med fasiten nå.

Uten et åpent ordskifte hvor flest mulig slipper til, så reduserer vi sjansene for at vi sammen kommer fram til løsningene. Løsningene vi trenger for å komme ut av dette, og lande på to føtter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags