LOS ANGELES: Klokken to natt til mandag norsk tid braket det løs i Dolby Theatre i Hollywood. Wanda Sykes, Amy Schumer og Regina Hall var vertskap for kvelden der «Verdens Verste Menneske» var nominert til to Oscar.

Det ble ingen pris for beste internasjonale film da denne ble vunnet av "Drive my car". Og Kenneth Branagh vant i kategorien beste originalmanus. Dermed reiser Norge tomhendt hjem fra Hollywood.

Renate Reinsve (34) fra Solbergelva har hovedrollen i den norske suksessfilmen som snart har solgt én millioner kinobilletter globalt.

Før Oscar-utdelingen var kulturminister Anette Trettebergstuen klar på at filmen allerede hadde vunnet, uavhengig av om det ble priser i Hollywood eller ikke.

– Dette som skjer nå betyr enormt mye. Vi skal ha høye ambisjoner på vegne av norsk film, og uansett om det blir med statuetter i kofferten hjem, eller ikke, så har vi allerede vunnet. Hele verden ser til Norge, uttalte hun da.

Har tatt fullstendig av

Filmen hadde norsk kinopremiere 15. oktober 2021, men da hadde de allerede fått voldsom oppmerksomhet. Den eventyrlige reisen startet i midten av juli da Reinsve fikk prisen som beste skuespiller under filmfestivalen i Cannes. Siden da har det gått slag i slag, og gjengen bak filmen har de siste ni månedene vært rundt i verden og promotert filmen.

DT dekker Oscar-uka

"Verdens Verste Menneske" er nominert til to Oscar-priser (beste internasjonale film og beste originalmanus").

Drammens Tidende er på plass i Los Angeles og rapporterer fra Hollywood.

Selve prisutdelingen skjer natt til mandag 28. mars (norsk tid).


– Vi hadde ingen anelse om hva vi hadde i vente, det har bare tatt fullstendig av. Nå har det vært ni måneder med reising der vi er med på alt som går på å hedre og snakke om filmen, uttalte Reinsve til Drammens Tidende i forkant av utdelingen.

Filmen har fått stor oppmerksomhet også i USA siden premieren der 4. februar. Og for første gang i historien er en norsk film nominert til to Oscar ( «Beste internasjonale film» og «Beste originalmanus»).

Konkurransen var hard i de to kategoriene, og den norske Oscar-kandidaten var ingen forhåndsfavoritt.

The New York Times spådde pris til japanske «Drive my car», og mente det burde være en «no-brainer» i slaget om beste internasjonale film. Det skulle vise seg at deres spådommer stemte.

Les også

Slik ble hun filmstjerne: – Jeg kom ikke fra mye penger, det var ganske enkle kår

Historiske

– Jeg vil likevel holde et våkent øye på den flotte romantiske dramedien «The Worst Person in the World», som kom ut fryktelig sent denne sesongen og har vunnet en stor andel av beundrere fra Hollywood, skrev avisen.

I denne kategorien var også «hand of God» (Italia), «Flukt» (Danmark) og «Lunana: A Yak in the Classroom» (Bhutan) nominert.

Manusforfatterne Joachim Trier og Eskil Vogt blir historiske da en norsk film for første gang er nominert i kategorien beste originalmanus. Her kjemper «Verdens verste menneske» mot giganter som «Don't look up», «King Richard», «Belfast» og «Licorice Pizza». Her var det altså Kenneth Branaghs «Belfast» som stakk av med seieren.

LES OGSÅ:

Les også

Flytter ikke til Hollywood: – Det har jeg ikke lyst til å gi fra meg

Les også

Dette utgjør Renate Reinsves X-faktor: – Hun er et funn