Innante, ovante, utante. Lær deg dette, og du er velkommen til Drammen

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Første oktober får Drammen ny byantikvar, eller rettere sagt, vi får byantikvar, i hel stilling, noe vi aldri har hatt før.

Det måtte altså et spleiselag på tre kommuner til før man så seg i stand til å koste på seg et helt menneske.

Vegard Lie som han heter, kommer fra en tilsvarende stilling i Fredrikstad. Han har eiendom på Røros fra 1600-tallet som han pietetsfullt har tatt vare på, leser jeg videre på kommunens hjemmesider. Med tilknytning til to så tunge historiske steder slår jeg meg til ro med at fyren har solid kulturell forankring.

Hva gjør så Vegard i Drammen? tenker jeg forundret. Denne østlandsbyen som aldri har hatt mye å by på av historiske monumenter og som opp gjennom årene har blitt gjennomboret av tuneller og veianlegg og hvor bystrøk og hele nabolag er blitt utradert for å tvinge fremskrittene fram. I tillegg har bybranner og rivningsspøkelser jevnlig herjet med den tuslete trehusbebyggelsen som byen stort sett har bestått av.

Nå er det jo mangt man kan være fristet til å tipse en ny byantikvar om, hva gjelder Drammens sjel, om bymiljøer, enkelthus og vernesaker. Men jeg skal nøye meg med det viktigste:

Himmelretningene og språket.

For mange år siden, på Bragernes torv, kom jeg i prat med en nyinnflyttet bekjent. I det vi skulle skilles, nevnte han at han var på vei ut til Mjøndalen. Han forsvant, men nummen av sjokk over et sånt utsagn ble jeg stående igjen på torvet, uten å være i stand til å gi fyren den nødvendige korreks. Ut til Mjøndarn, liksom! Det heter opp til Mjøndalen.

Vegard: I Drammen har vi én elv, i motsetning til i Fredrikstad som nærmest er omringet av vann. Dette er en elv som vi er veldig stolte av, den er blant annet en av landets beste lakseelver. Den renner nedover som alle elver, men den renner ikke nord-syd. Drammenselva renner fra vest til øst. Dette har den enkle konsekvens at går du vestover, for eksempel fra Bragernes torv, så går du oppover. Går du på samme måte østover, så går du nedover.

Dette er meget viktig å huske på, for å unngå misforståelser, for ikke å bli tatt for å være innflytter og for å unngå å bli banket opp etter en sen kveld på byen. Alle bevegelser i byen beskrives på denne måten.

Videre, når du kommer til torvet fra for eksempel Mjøndalen, da kommer du ovante. Kommer du fra Brakerøya, så kommer du nerante. Kommer du derimot fra Svelvik, så kommer du utante. Og folk fra Oslo kommer selvfølgelig innante.

Med denne velmente, men antagelig nødvendige innføring, ser vi fram til å møte deg.

Velkommen til Drammen!

Sa du Fredrikstad? Ja, da kommer du bortante!

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken