Gå til sidens hovedinnhold

Inntrykket av at Haaning og Høyre ikke tar klimaendringene på alvor er rimelig entydige

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrik Haaning i Høyre legger på sin facebookside ut en lenke til en sak om et nytt kullkraftverk i Kina med hans egen kommentar: « ... Da blir vår innsats i Norge for å redde miljøet uten signifikant betydning». Dette inngår dessverre i et mønster. 6. oktober lenker han til en tilsvarende sak og skriver: «Oljereservene på norsk kontinentalsokkel er i internasjonal sammenheng marginale, og har ingen signifikant betydning for klodens oljeforbruk.»

13. August legger han ut en lenke om issmelting og en tusen år gammel pilspiss som er funnet og skriver: «Dette gir oss nyttig informasjon om villreinjakta for 1500 år siden». 11. August lenker han nok en gang til en artikkel «Breene har vært borte før» om tidligere tiders varmeperioder med tittelen «interessant artikkel». Kommentarene under disse kommentarene tyder på at flere av hans følgere tar dette som inntekt for at også dagens klimaendringer er naturlige og ikke menneskeskapte, uten at dette står motsagt av Haaning.

Les også

Boliger eller jordvern? Nok av dilemmaer for de rødgrønne

9. Juli lenker han til et bilde av søppel og etterlatenskaper på Roskilde-festivalen. Han kommenterer ironisk: «miljøbevisst ungdom ville aldri gjort dette, takk og pris :-)». Dette samtidig som debatten rundt klimastreikende ungdom raste i mediene. Artikkelen ble senere bekreftet som fakenews uten at Haaning slettet den.

Dette er en gjennomgang av alt Fredrik Haaning har skrevet om klima, klimaendringer og miljø på sin egen facebookvegg i løpet av valgåret 2019. Alt. Ikke en eneste gang har Haaning lenket til en artikkel som ber oss ta klimaendringene på alvor. Tvert imot, de eneste oppfordringene Haaning har gitt er å ta det med ro og han peker på andre lands utslipp.

Nå er det i grunn ikke noe galt å lenke til saker om pilspisser og tidligere varmeperioder. De har åpenbart funnet sted. Men når det er det eneste en sentral politiker sier om vår tids viktigste politiske sak så virker det direkte demobiliserende.

Inntrykket av at Haaning og Høyre ikke tar klimaendringene på alvor er rimelig entydige. Tidligere år har Haaning leflet med ideer som er på kanten av klimaforskningen, blant annet i en facebookoppdatering med den kjente klimafornekteren Stein Bergsmark. Noe som fikk undertegnede og en rekke andre til å reagere kraftig.

https://www.dt.no/meninger/drammen/jobb/hva-mener-du-egentlig-om-miljoet-haaning/o/5-57-465304

Folk som ikke tror på klimaendringer, folk som vil avdramatisere, eller folk som mener vi i Norge ikke bør gjøre noe aktivt for å hindre klimaendringer strømmer til Haanings facebookvegg, og legger ut sine bastante meninger i diskusjonsfeltet. Det skjer hver gang. Men Haaning på sin side kommenterer ikke. Han lar dem holde på i fred.

Vi har sett tilsvarende metoder benyttet av Sylvi Listhaug. Hvor man ikke sier ting rett ut, men hvor man lager hentydninger som folk spiller videre på. Slik blir konspirasjonsteorier til.

Les også

Miljøpartiet doblet seg ved valget: – Vi skal bli Drammens største parti

Haaning bruker sin autoritet som politiker til å demobilisere til handling mot klimaendringene. Han bidrar gjennom sosiale medier til å skape motforestillinger og handlingslammelse istedenfor å bidra til handling. Det er alvorlig.

Mens Ulf Erik Knudsen og Jon Helgheim opererer som åpne klimafornektere, opererer Fredrik Haaning gjennom sin aktivitet på sosiale medier demobiliserende og trenerende.

Bevisst eller ubevisst, som ansvarlig politiker så står man ansvarlig for egne handlinger.

Nå tenker jeg Haanings eventuell motsvar til dette innlegget er at «han tror på klimaendringene». Men det hjelper lite når han benyttet hele valgkampen til å dysse ned temaet samt bidro direkte proaktivt og på den måten hindrer nødvendig politisk handling.

Fredrik Haaning kjenner antydningens kunst. Ofte er det man ikke sier like viktig som det man faktisk sier.

Kommentarer til denne saken