Gå til sidens hovedinnhold

Innvandring er en berikelse for Drammen

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Uten innvandrerne stopper Drammen opp! Drammen har en negativ befolkningsvekst gjennom mange år om det ikke hadde vært for innvandrere.

Våre nye medborgere skaper et fargerikt bymiljø. Globus mat- og kulturfestival er et flott innslag hvor vi får smake eksotisk mat, høre interessant musikk og se spennende klesdrakter. Byens beste og billigste frukt- og grønnsaksbutikk, Elite, drives av en driftig tyrkisk kvinne. Mange andre butikker, spesielt på Strømsø, gjør at det er spennende å handle. Andre yrker er mer eller mindre dominert av folk fra andre land.

Kanskje til irritasjon for noen, men en del tjenester er definitivt blitt billigere, andre har problemer med å rekruttere etnisk norsk arbeidskraft. Flere kristne minoritetsmenigheter er etablert, mens andre har gått inn i etnisk norske menigheter til stor glede for oss «gamle». Nye religioner lærer oss toleranse og at verden er veldig sammensatt. Skoleelever besøker templer og moskeer, feirer Id og andre religiøse høytider og lærer at andres tro er like verdifull som deres.

Les også

Drammensere er positive til høy innvandrerandel: – Veldig gledelig å høre

Om vi ser mennesker kledd på en annen måte er det ingen grunn til irritasjon. Påkledningen til en del norske kan vel også gi grunn til overraskelse.

Og slik kan vi fortsette. Det er derfor litt overraskende at Ulf Erik Knudsen fra Frp hevder i et leserinnlegg at «Innvandring er Drammens største problem». Han tar opp satsingen på Fjell 2020. Vi i Drammen må være hoppende glade for at vi nå har fått ny skole, bibliotek, flerbrukshall og barnehage. Bydelen har i mange år trengt oppgradering.

Takk til ordfører Tore Opdal Hansen for lanseringen av planene i 2008, og til regjeringen som har bevilget mange millioner til Fjell.

Les også

Disse møter de fattige barna i Drammen: – Jeg kan fremdeles tenke på barn jeg møtte for 20 år siden, og lure på hvordan det gikk med dem

Lavrans Kjerulf, også fra Frp, og jeg var på Brandengen skole nylig og vi ble begge imponert over flinke og veloppdragne elever. Det virket ikke som noe minus at det var en stor prosentandel med innvandrere, som Knudsen mener er negativt.

Ja, innvandrerbarn er overrepresentert blant Drammens 3.000 barn i vedvarende lavinntektsgruppe. Slik er det også på landsbasis, altså ikke noe spesielt for kommunen vår. Det gledelige er at alle partier er fast bestemt på å endre situasjonen. Mange forslag vil komme i oktober fra utvalget jeg leder. Men det gjøres allerede mye for å få innvandrerbarn i barnehage (92 %, høyest i landet og høyere enn etnisk norske) hvor de lærer godt norsk.

Alle forsterkningstiltakene gjør at de fleste innvandrerbarn fullfører skolen på normal tid. Innvandrerjenter er overrepresentert i høyere utdannelse. Vi har mange fine tiltak med gode resultater for å få folk i arbeid (jobbklubb, arbeidskulturkurs, jobbagentordningen, hurtigsporet, Internasjonale Drammen, Røde Kors m.fl.). KrF vil ikke «trå på bremsepedalen» som Frp, men heller trå på gasspedalen når det gjelder å intensivere tiltak for å redusere «barnefattigdommen». Mitt mål er en reduksjon på 10 % årlig.

Heldigvis har det vært stor enighet i Bystyret om å følge UDis anbefaling om antall flyktninger. 65 flyktninger kommer til Drammen i 2019. Introduksjonssenteret har god kapasitet til å integrere alle, inkludert de ni mindreårige. De ønsker vi hjertelig velkommen og er noe vi skal være stolte av i byen vår.

Les også

- Den politiske debatten i Drammen kan være rå, og noen utspill er direkte hårreisende

Kommentarer til denne saken