DRAMMEN: Siden i fjor høst har munnbindet vært like viktig å ta med seg til butikken som bankkortet. Pandemien har rammet Drammen hardt, og forskriften som styrer oss har hele tiden hatt et spesifikt påbud om bruk av munnbind.

Påbudet har imidlertid ikke vært sterkere enn at du skal bruke munnbind hvis du ikke kan holde avstand. Likevel har det vært gjengs oppførsel fra den store majoriteten å bruke maske gjennom hele handleturens varigheten.

Torsdag innførte Drammen trinn to i sin lokale gjenåpningsplan. Her ble påbudet fjernet fra forskriften. Og det fins heller ikke et nasjonalt råd om generell bruk av dette per nå.

Da skulle man kanskje trodd at folk kastet munnbindene i søpla, men den gang ei. Drammens Tidende var innom flere butikker torsdag ettermiddag, og det var lite som tydet på at vi nå har gått inn i en ny æra.

Så godt som alle kundene var tildekket i ansiktet.

Visste ikke at påbudstiden var over

– Jeg visste ikke at det var slutt på påbudet i Drammen, sier Ruben Gjelsnes. Han var på Gulskogen senter sammen med sønnen Syver Erwin (13) og datteren Dagny (16).

– Det er egentlig greit å bruke munnbind når det er mye smitte, men det er jo ikke situasjonen nå. Det blir bra å se framover, sier Gjelsnes som gleder seg til regimet går over.

– Det blir ålreit å slippe, men jeg ser det an litt. Det blir jo en sedvane, dette. Man følger de andre når man ser at de har det på, sier familiefaren.

Smittevernoverlege Einar Sagberg refererte i dag til det samme kommunen har sagt gjennom hele pandemien, nemlig at avstand er det viktigste å overholde. Det er i en situasjon der smittetrykket er høyt at munnbind vil føre til smitteverngevinst.

– Når smittetrykket er lavt, slik vi ser i Drammen nå, må veldig mange bruke munnbind for at smitterykket skal påvirkes. Munnbindene fører samtidig med seg forsøpling, plukking i ansiktet og ubehag, som kan bli faktorer som virker negativt inn på nytteverdien. Det gjør at munnbindbruk faktisk ikke blir forsvarlig lenger, opp mot antall som må bruke dem for å spare oss for ett tilfelle, sier han.

– Helt topp

På Mestergull river Inger Indrestrand av det påklistrede skiltet ved kassa der det står «Bruk munnbind».

– Dette er helt topp, sier Indrestrand.

– Det er deilig å føle at man kan puste, det blir veldig tett og varmt å bruke det så lenge av gangen. sier kollegaen Victoria Bekkevold.

Saken fortsetter under bildet.

For ansatte har påbudet vært ekstra krevende da de er mange timer med tildekket nese og munn. På den første dagen uten påbud registrerer de at gammel vane er vond å vende for mange kunder.

– Det er nok blitt en innarbeidet vane for folk, og de vil kanskje ikke skille seg ut, sier kollegene som gleder seg til å kunne se kundenes ansiktsuttrykk.

– Det blir jo et litt dødt uttrykk når de har på seg munnbind, sier Indrestrand.

– Så blir det deilig å se folk smile, sier Bekkevold.

Tungt å bruke munnbind

På Mester Grønn på Åssiden har også de ansatte kunnet fjerne munnbindet. Likevel kommer de nok til å ta det på seg om det er mange kunder i butikken.

– Det er tungt å bruke da vi er i aktivitet hele tiden, sier Hanna Kjærnet Carlsen.

Saken fortsetter under bildet.

Elin Mari Fjeld skulle egentlig ønske at påbudet varte lenger.

– Jeg er redd for at folk skal bli slappe. Nå er delta-varianten også påvist i nærheten, sier Fjeld som har opplevd å måtte rygge når kunder kommer for nær.

Men til tross for at de har jobbet i en utadrettet bransje under en pandemi, har de ikke vært preget av frykt for å gå på jobb.

– Vi har vært veldig gode på smittevern, sier Kjærnet.

LES OGSÅ: