Gå til sidens hovedinnhold

Ja til fritt skolevalg. Foreldrenes postnummer bør ikke påvirke ungdoms jakt etter drømmene sine

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil skrote nasjonalt fritt skolevalg.

For oss i Unge Høyre er det imidlertid ganske enkelt. Det er elevene, ikke fylkespolitikerne, som burde bestemme hvilken skole man skal gå på.

Her i Viken har politikerne i fylket bestemt at vi skal gå på den videregående skolen som ligger nærmest oss, i stedet for at vi kan velge skole selv med fritt skolevalg. Sånn burde det ikke være.

Det finnes mange grunner til at elever ikke velger å begynne på skolen som ligger nærmest seg. Kanskje velger man en annen skole fordi man ikke trives i nærmiljøet. Kanskje har man blitt mobbet og vil velge seg vekk. Kanskje det er så enkelt som at man har lyst til å få nye venner og prøve noe nytt.

Fritt skolevalg gir elevene mulighet til å velge seg til en annen skole, uavhengig av grunnen for valget. Det mener jeg er bra.

Derfor var det en seier for elever i hele landet da Høyre-regjeringen bestemte at fritt skolevalg skulle være nasjonalt, slik at elevene i Viken også fikk velge skole selv. Det var et steg i riktig retning.

Nå tar Arbeiderpartiet og Senterpartiet en snuoperasjon. De mener det er mer rettferdig om alle elever begynner på skolen som ligger nærmest der de bor. Her er Arbeiderpartiet og Senterpartiet på villspor. Postnummeret til foreldrene dine avgjør hvor du skal gå på videregående skole.

Ingen blir mer motiverte av å vite at man kunne kommet unna et dårlig miljø bare man hadde hatt mulighet til å velge skole selv.

Nå som Arbeiderpartiet og Senterpartiet skroter nasjonalt fritt skolevalg, er det politikerne i Viken som fortsatt vil bestemme hvilken skole vi skal gå på. Elevenes rett på selvbestemmelse blir igjen satt til side.

Friheten til å velge videregående skole selv burde være et av de første store valgene man tar i livet.

  • Om man vil ha nye utfordringer.
  • Fagdager eller vanlige dager.
  • Et annet miljø.
  • Andre fag.
  • Nye venner.

Det finnes en drøss med gode grunner for at man vil gå på en annen skole enn den som ligger nærmest. Og politikerne burde ikke reise tvil ved én eneste én av dem. Et postnummer burde ikke påvirke ungdoms jakt etter drømmene sine. Fritt skolevalg er den eneste inntaksordningen som sikrer alle elevers rett til å søke drømmeskolen.

Flere partier som er mot fritt skolevalg vil gi 16-åringer stemmerett og la dem avgjøre landets fremtid. Da burde de også bestemme sin egen.

Fritt skolevalg er retten til å velge nærskolen, men også til å velge seg bort. I hvert klasserom sitter det noen som ikke føler seg hjemme. De føler seg ikke nødvendigvis mobba, men vil prøve et nytt miljø, nye klassekamerater og en ny skole. Det er politikernes plikt å støtte de som tør å velge annerledes.

Likevel velger Arbeiderpartiet og Senterpartiet å fjerne fritt skolevalg, og redusere unges frihet. Ikke bare i Viken, men i hele landet.

Unge Høyre vil ha fritt skolevalg i alle fylker, og det skal vi fortsette å kjempe for. Skolen skal tross alt være til for elevene, ikke for fylkespolitikerne til Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

LES OGSÅ:

Les også

Viken knuste Emils (15) drøm: – Han ville ikke snakke med meg på flere dager

Les også

Nikolay (15) kaller skolen «sosialistlekeplass»: – Stor andel lærere tilhører venstresiden. Det merkes hver dag

Kommentarer til denne saken