En gang i måneden slippes en ny episode av det som har blitt en slags snakkis. Vi snakker ikke om påkostede Netflix-serier eller kjendisspekkede realitykonsepter. Men logger du deg på Drammen kommunes nettsider og følger møtene i teknisk hovedutvalg, kan lokalpolitikken by på både drama, konflikt og ekte pute-TV.

Det er aldri et møte i teknisk hovedutvalg uten at det blir utløst et hakeslepp eller tre. Og heldigvis finnes det opptak som gjør at du kan se det hele om igjen, igjen og igjen.

For «sa de virkelig det»?

Som når Frps Knut Gjerde for n-te gang bruker egne observasjoner langs veien som kronargumenter for egne synspunkter. Fra sin plass bak rattet har han blant annet sett «voksne menn som sykler i trange drakter på dyre sykler». Ergo hva skal Drammen med en storstilt sykkelplan? Og han har ikke observert en eneste vannskuter på sine mange kjøreturer langs elva. Ergo er det ikke noe problem.

Et annet legendarisk øyeblikk var da Thor Sigurd Syvaldsen (Ap) slo skoen i talerstolen for å illustrere at siden han har gått tørrskodd over en myr, så er det ikke en myr. Stikk i strid med naturvernernes og Statsforvalterens faktagrunnlag.

Høyres Tor Tveter er også en del av denne trioen fra tidligere Nedre Eiker som har dannet en tverrpolitisk bromance i drammenspolitikken. Og i siste episode av teknisk hovedutvalg jazzet de tre seg kraftig opp over at Statsforvalteren har kjent to av vedtakene deres ugyldig.

– Demokratiet har feilet, sa Tveter. Han kunne fortelle at Statsforvalteren ved å slå ned på lokalpolitiske vedtak har «tatt et politisk standpunkt og er således ikke byråkrat lenger, men en politisk figur i Oslo som overprøver lokaldemokratiet». Det var i alle fall slik Tveter selv tolket en kronikk han hadde lest bruddstykker av.

Han kunne nevnt at lovene og reglene som Statsforvalterens saksbehandlere forholder seg til, er vedtatt i demokratisk valgte fora, enten på Stortinget eller i kommunestyret, men det passet tydeligvis ikke for anledningen.

Ifølge trekløveret minner Statens forlengede arm om Sovjet- og diktaturlignende tilstander. De antydet til og med at det foregår en konspirasjon mellom kommunens og Statsforvalterens byråkrater og at enkeltbyråkrater har en politisk agenda.

LES OGSÅ: Politikernes vedtak kjent ugyldig – da klikket politikerne

Det er så lavmål det går an å komme for politikere som har vært med i gamet i en mannsalder.

Statsforvalteren kan oppleves som både kjip og firkantet der den med fru Justitias bind for øynene skal vokte alt fra sårbar natur til at kommunene følger sine egne reguleringsplaner.

Ofte kan Statsforvalteren være din uvenn, men av og til også din venn. Som da Frp fikk medhold i at kommunens vedtak om å henvise organisasjoner som SIAN til Holmennokken var ulovlig.

Det er lov å være forbanna på Statsforvalterens vedtak. Det er lov å være rykende uenig, og det er helt innafor å la seg rive med i ren frustrasjon. Men når detgjelder trioen Gjerde, Tveter og Syvaldsen, så føyer den siste utblåsningen seg inn i et mønster av mistillit og fordommer som det blir stadig vanskeligere å unnskylde som enkeltstående sleivspark. Det spesielle er at de ikke bare går løs på Statsforvalteren som organ, men at de også sprer mistanke mot enkeltansatte – i kommuneadministrasjonen og hos Statsforvalteren.

For de øvrige politikerne får denne kulturen sine klare utfordringer. Noen har nærmest resignert og orker ikke å ta til motmæle. Hvor skal man liksom begynne? SVs Kjetil Balog hadde vel neppe sett for seg at han skulle bruke verdifull taletid på å måtte avvise at Statsforvalteren er et diktatur, men forklare godt voksne folk at det er en demokratisk sikkerhetsventil.

Dette viser bare hvor pinlig en del politiske møter kan bli.

Hele saken illustrerer også hvor lite strategisk det er å ligge i krig med Statsforvalteren i alle mulige saker. Det vitner snarere om en kos med avmakt og misnøye som politikerne ikke er tjent med hvis de skal nå målene de har vært med å vedta.

Klokelig nok ble enden på visa at saken ble tatt til orientering, etter forslag fra Hilde Hovengen (Frp). Det var kanskje ikke så dumt, innspillet fra Tor Tveter, heller, om å invitere Statsforvalteren sjøl til å holde en leksjon i elementær samfunnsfag.

De som laster ned neste sesong av teknisk hovedutvalg får i så fall se hvordan det går.