For snaue to uker siden var jeg på fest med mange fine folk i kaffebransjen. Vi skulle feire at årets norgesmesterskap i kaffe var gjennomført.

Det var en gjeng med likesinnede. Gode venner.

Lite visste vi da at det skulle bli den siste festen på lenge.

Det er disse folka som står opp grytidlig hver morgen for å sørge for at du får morgenkaffen din på vei til jobb. Det er disse folka som alltid møter deg med et smil, og som sørger for at du kan nye latten din, espressoen din – eller hva du nå enn drikker.

Dette er folk som jobber mye, men tjener lite. De gjør det, fordi de brenner for faget.

Jeg digger folka og jeg digger bransjen. Aldri før har jeg vært del av et miljø som er så inkluderende, og så åpent. De deler raust av egen kunnskap, og de bryr seg om folk.

Nå sliter de voldsomt.

For dem som jobber i serviceytende næringer er det ikke bare å ta med seg Mac-en og sette seg på et hjemmekontor.

Permitteringer er selvsagt. Konkurser en lei konsekvens.

Jeg skal innrømme at jeg bekymrer meg for mye om dagen. Noe av det som bekymrer meg, er om at alle stedene vi elsker, fremdeles er der når verden våkner til liv igjen.

Jo, vi kan bestille fra dem som tilbyr hjemlevering eller har egen nettbutikk. Vi kan spørre om stedet har Vipps og betale samme sum som vi uansett ville kjøpt en kaffe for hver dag.

Vi kan prøve så godt vi kan å støtte opp, slik at lokale drivere har et livsgrunnlag, også når livet etter hvert vender tilbake.

Les også: