Mange er, som meg, klare til å feire Pride 2023 i juni.

Men vi er ikke alene, kommentarfeltets ekstremister og troll er også klare. De er tøffere, sintere og mer intolerante enn på lenge, og de hamrer løs på tastaturet med en iver uten sidestykke. I år er de ikke alene, disse ytterliggående synspunktene har fått lov til å flytte seg lengre og lenger inn i salongene hvor også koselige bestemødre skal heve sin røst.

Til vanlig blir de fleste kommentarfeltene stengt etter kort tid da de homofobe og hatefulle ytringene blir for mange og for grove.

Allikevel er det mange som spør om Pride er nødvendig, om det ikke er nok nå?

Jeg vil minne om at det bare er et år siden et 20- talls mennesker ble skutt og to mennesker drept utenfor utestedne Per på Hjørnet og London i Oslo.

Les også

Les også

Skolens markering av mangfold og inkludering bør kalles noe annet enn Pride

Det var en nydelig Oslo-natt, vi koste oss sammen med gode venner og vi var klare for å gå i den påfølgende dagens Pride-parade. Vi skulle feire og markere at det var 50 år siden straffelovens §213 forsvant, og at det i Norge ble lov å elske den man ville. Gaten var preget av optimisme, glede og kjærlighet – mye kjærlighet – skeiv kjærlighet.

Men så skjedde det. Terroristen gikk til angrep og alt forandret seg. Vi gikk i sjokk og kunne ikke tro at dette kunne skje i Oslo og Norge.

Paraden og resten av Pride ble avlyst. Politiet, PST, annen etterretning sammen med arrangørene mente det verken var trygt eller forsvarlig å samle så mange for å feire skeiv kjærlighet. Dette sier litt om hvor skjøre våre tilkjempede rettigheter er.

Les også

Les også

Pappa med monopol på toleranse

Nå er vi klare igjen, og vi er mange som vil feire, markere og ta Oslo-natta tilbake. I år er mange av oss allikevel litt redde og engstelige, og sist uke kunne PST bekrefte i sin trusselvurdering at dette er med rette. De oppfordret alle allikevel til å feire som normalt.

For mange er dette lettere sagt enn gjort, til tross for at majoriteten støtter oss og står bak oss. Det er vi som står i dette 365 dager i året og vi vet hvordan det er, vi kjenner det på kroppen hele tiden. Vi gjør vurderinger hele tiden andre aldri har ofret en tanke:

  • Hvem så hvilket utested jeg kom fra nå?
  • Kan jeg være meg selv her, er det trygt?
  • Er det trygt for meg å dra på ferie til det landet?
  • Er det trygt for meg å flagge med prideflagg?

Vurderingene vi gjør er mange, har vi barn er de enda flere, antennene er ute hele tiden.

I Drammen kommune er det politisk vedtatt at det skal kjøpes inn regnbueflagg til alle barnehager og skoler. Pride skal derfor markeres og starte med en felles flaggheising alle disse stedene den 31. mai.

Jeg synes dette er viktig og flott, og en fin inngangsport til å snakke med barna/elevene om Pride. Hva det er, og hva det betyr. Selv hadde jeg gleden av å være invitert på Åskollen skole i fjor og fikk se hvordan dette kan gjøres på en god måte, på barnas premisser og aldersadekvat tilnærming.

Men – dette skaper debatt, og Drammens Tidende publiserte artikkelen om læreren Ole Christian Vedvik som reagerte på Pride-markeringen på skolene. Han mener dette ville være mot sin hensikt. Men er ikke dette en god mulighet for opplæringsinstitusjonene å bruke temaet i undervisningen? Snakke om historien, de skeives kamp i samfunnet, menneskerettigheter, respekt, toleranse, motarbeide hat og diskriminering, diverse familiekonstellasjoner, skeiv kjærlighet og at vi alle er like mye verdt?

Dette står faktisk i opplæringsloven §1-1: All form for diskriminering skal motarbeides.

Jeg har tiltro til at virksomhetslederne og pedagogene på skolene og i barnehagene klarer å legge dette til rette på en god måte.

Les også

Les også

Hva mener helsesykepleieren med toleranse?

Jeg skulle virkelig ønske at diskusjonen gikk på hvordan Pride-markeringen kan fremme menneskerettigheter, respekt, toleranse og motarbeide hat og diskriminering, fremfor om det skal gjøres eller ikke. Hva er det noen er så redde for? Og for orden skyld Pride er ikke en ideologi selv om noen prøver å få det til det.

Vi snakker nesten alle om psykisk helse og viktigheten av den, vi vet hva oppvekst undersøkelser for skeive mennesker forteller om at selvmordsstatistikken er høy, og med trolig store mørketall. Hvorfor ikke bruke Pride til å fortelle våre barn at du skal være stolt av den du er?

Jeg tror mange blander organisasjonen FRI og Pride, og at dette gjør det mer utfordrende og komplisert for mange. Pride er en internasjonal markering og FRI er en norsk interesseorganisasjon. Uten at jeg på noen måte ønsker å undergrave hva FRI har betydd og betyr for skeive og skeives rettigheter i Norge, for den er faktisk enorm, så er det kun cirka 4.000 medlemmer i denne organisasjonen, mens Norge statistisk sett har minimum 300.000 skeive personer.

Det kan bety at det kun er en marginal gruppe skeive som ønsker å være medlem og stille seg bak organisasjonen. Dette betyr igjen at skeive kommer i alle varianter med mange meninger, verdier og holdninger.

Pride er selvfølgelig ikke bare fest, det er også kamp, viktig kamp, en kamp for å få være seg selv, og få lov til å elske den man vil. Men vi er ikke i mål, selv ikke her i Norge.

Jeg forstår at denne debatten er vanskelig og har mange sider, men jeg skulle bare ønske at debattklimaet på begge sider kunne roe seg ned og bli mer konstruktive. Vi snakker om mennesker og levende liv. Tenk litt på det neste gang du vil hamre ned dine bastante meninger og holdninger på tastaturet. Husk, du kan ramme noen du er veldig glad i, ja selv uten at du vet det.

Mitt ønske er at vi sammen, alle sammen, kan bruke Pride til å markere at kjærlighet er kjærlighet og at vi er et samfunn med plass til alle akkurat slik som de er. Bare med dialog, respekt, nestekjærlighet, åpenhet og anerkjennelse, kan vi alle møte en hverdag fri for fordommer.

Angrep på skeive, hatefulle ytringer og et forbud mot homofili i hele 69 av verdens 195 land forteller oss hvor viktig markeringen av Pride er. Og ikke minst, hvorfor det er avgjørende at Pride jobbes med og markeres i skolen og barnehagen.

Jeg ønsker alle en riktig god Pride.

Nyheter fra Drammens Tidende