For 21 år siden sto 45.000 mennesker samlet etter drapet på Benjamin Hermansen i Oslo. De lovet hverandre: Aldri igjen!

Men ser vi på samfunnet i dag, har det virkelig endret seg?

Jeg er lei av at barn, ungdommer og voksne blir trykka ned hver dag. Du kan se og høre det på busser på skoler, kanskje det ikke er så tydelig. Men det skjer rundt deg hele tiden uten at du registrerer det. På skolen kan det være kommentarer om hudfarge, nasjonalitet og mye mer.

Her hetses Sakina (16) av en eldre mann på bussen: «Du er vel importert du!»

Fordommer har vi alle mennesker, men noen fordommer er verre enn andre. Vi vil jo ha tillit til dem rundt oss. Vi kan forandre verden, kanskje ikke hele verden, men vi kan forandre Norge og samfunnet vi lever i.

Så hvis vi klarer det i lille Norge, kan det påvirke land rundt oss til å se at det er mulig å forandre menneskesynet til folk. Jeg mener at hvis vi starter med barn og ungdommer, er det mye lettere å forandre på dette synet. I tillegg må vi også prate med de voksne.

Det står faktisk i FNs menneskerettighetserklæring: Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.

De voksne kan faktisk lære noe av oss ungdommer. Vi må bare tørre å si ifra først til de voksene, og lære dem hvordan vi vil at vi skal bli behandlet. Da snakker jeg om alle mennesker uansett hvordan vi ser ut og kommer fra.

Massah (17): – Når noen spør meg, tør jeg aldri å si at jeg er norsk

Men det er også opp til oss ungdom å forandre på dette, for vi slenger mye dritt til hverandre. For hvis ikke vi ungdom klarer å forandre hvordan vi ser mennesker. Hvordan skal vi da kunne forvente at de voksne klarer det?

LES OGSÅ: