Turistforeningen (DNT) fikk i 2018 lov til å ta over hytta på Nerdammen (Damslett), som Solbergelva Jeger- og fiskeforening (SJFF) hadde benyttet seg av i alle år.

Den lille, røde hytta med beskjeden standard hadde en av markas flotteste beliggenheter, og mange skoler i området har benyttet seg av den. For eksempel på Krokstad Skole har lærere tatt med seg elevene sine på lavvotur på de flotte svabergene på eiendommen, og fått benytte seg av den tilhørende utedoen. Jeg var selv elev på Krokstad skole, og klassen min var der på lavvotur i 2006 og 2007.

Etter at DNT fikk lov av kommunen å ta over driften av eiendommen, har den gamle, sjarmerende hytta blitt revet, og en diger hytte har blitt satt opp. En skulle kanskje tro at det var flott for allmennheten, DNT arbeider jo for at flest mulig skal få benyttet seg av friluftsliv, og å gjøre marka lavterskel. Det skurrer derfor at DNT nå gjør det vanskeligere for allmennheten å introdusere barn og unge til friluftslivet.

For mens SJFF ønsket skoleklasser velkommen, og med en symbolsk sum lot skoleklasser og privatpersoner få bruke utedoen, og eventuelt også ved behov hytta, er ikke DNT like gjestfrie.

Les også:

Nå åpner snart den nye hytta for «alle»: – Å bygge nytt var mye bedre enn restaurering

Man kunne lese i Drammens Tidende (22/6 i papirutgaven) at DNT hadde forsøkt å jage en skoleklasse fra Skotselv som ønsket å ligge i lavvo på eiendommen – slik de hadde gjort i mange år tidligere. Hytta ligger rundt 70 meter unna vannet, og området rundt hytta er fantastisk for telt- og lavvoturer.

Daglig leder i DNT Drammen hevder i avisen at det overrasker han at klassen ble jagd av DNT, at de til vanlig ikke praktiserer noe «avstandsregel», og at DNT er opptatt av å finne gode løsninger når det gjelder lån av utedoen.

Dette stemmer ikke. Min mor har også hatt årlige lavvoturer på Nerdammen med sine skoleklasser. Etter at DNT tok over driften, har dette blitt nærmest umulig å gjennomføre. DNT krevde flere hundre kroner per elev, til tross for at klassene ikke har ønsket å benytte seg av hytta, men kun har ønsket å bruke toalettet og å sove på eiendommen – og det på en hverdag.

DNT har et ekstraordinært ansvar når det gjelder å legge til rette for friluftsliv for alle, da de håver inn store penger på offentlige overføringer. Offentlige overføringer er fellesskapets penger. Det at de også har fått lov til å ta over to hytter fra kommunen, gjør at de bør ta ekstra hensyn til kommunens innbyggere. For mange barn er lavvoturer på skolen deres første erfaring med friluftsliv, deres første natt i skogen, deres første middag på stormkjøkken og deres første møte med en utedo.

Les også:

DNT satte opp hytte uten godkjent byggesøknad: – Feilen ble gjort og det er mitt ansvar

DNT har også stengt toalettet en kilometer unna hytta si, en utedo i nærheten av den gamle parkeringsplassen helt oppe ved Nerdammen. Etter at den nye veien til Nerdammen ble bygd, har trafikken økt betraktelig, og det er helt essensielt at allmennheten har hatt et toalett. Dette toalettet har blitt brukt av allmennheten i mange tiår, og det er synd at DNT tar seg såpass til rette at de har stengt denne. Dette fører naturligvis til tilgrising av området, og DNT må åpne den for allmennheten igjen.

Når vi ser hvordan DNT tar seg til rette, så er det synd at administrasjonen i Drammen har gitt DNT disposisjonsrett både for hytta på muren på Nerdammen, og «Damslett». Dette har ikke vært oppe til politisk behandling, og vi ser nå at allmennheten har fått dårligere forutsetninger for å bedrive friluftsliv i Drammen kommune. Jeg var tidligere medlem av Turistforeningen, men med DNT Drammens arrogante oppførsel, må jeg dessverre meddele at jeg ikke lenger er det.

Jeg forventer at DNT fremover er mer gjestfrie, og legger til rette for at skoleklasser, og allmennheten generelt, fortsatt kan få flotte naturopplevelser i nærmarka si.