Gå til sidens hovedinnhold

Jeg forventer en beklagelse fra politistasjonssjef Øyvind Aas til de som gjennom arbeid eller ytringer blir truet og angrepet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en tid tilbake tok jeg opp Politiets håndtering av voldsepisoder i Drammen. Bakgrunnen var at politiet etter at en gutt hadde blitt banket opp, valgte å fokusere på ytringer gutten hadde hatt i forkant. Gutten hadde lagt ut et hvitt bilde på Instagram, mens alle andre la ut et svart bilde. Politiet uttalte at de hadde hatt samtaler med gutten og gutten skjønte at det ikke var så lurt å legge ut dette bildet.

En slik uttalelse fra drammenspolitiet står i sterk kontrast til hva vi har sett fra politiet andre steder i landet. Under SIAN-demonstrasjoner en rekke steder i landet har politiet hatt en forbilledlig håndtering. Angrep på ytringsfriheten har blitt møtt med kompromissløse mottiltak. Politiet har utelukkende uttalt at de er der for å beskytte ytringsfriheten, ikke tatt stilling til ytringene.

Dessverre skiller drammenspolitiet seg fra de fleste andre på en skuffende og skremmende måte. Etter at jeg tok opp de hårreisende uttalelsene fra politiet, har politistasjonssjef Øyvind Aas forsøkt å oppklare. Om jeg ikke var skremt fra før, så er jeg det nå.

Aas forsøker å berolige meg med at drammenspolitiet har forstått sin rolle. Det er underlig at Aas ikke ser det selv, men hele innlegget bærer preg av at han fokuserer på hva en ytring kan føre til og at ungdom bør tenke seg om. I dette tilfellet førte en ytring til grov vold, og det skal ikke skje uansett hva ytringen var. Dersom gutten hadde et behov for å beklage noe, skulle politiet sagt at vold uansett ikke er greit, verken mer eller mindre. Alle uttalelser fra politiet som antyder et ansvar for å tenke gjennom hva de sier slik at de ikke skal få juling, er med på å innskrenke ytringsfriheten.

Aas skriver i sitt innlegg at de skal legge til rette for at alle får ytre seg, men avslutter sitt innlegg med følgende setning: «Men det er alltid smart å oppføre seg slik at ikke uønskede hendelser skjer, det være seg provokasjoner eller annet».

Kjære politistasjonssjef, ytringsfriheten har ingen men. Det Aas her gjør er å antyde enda tydeligere enn tidligere at voldsofferet selv har skyld i volden.

Vi er i en tid hvor ytringsfriheten er truet. Nylig ble en lærer halshogget for å ha undervist om mohammedkarikaturene. Burde læreren ha tenkt seg om så ingen ble provosert? Selvsagt ikke.

Aas skriver om handlinger som får følger som verken var ønsket eller gjennomtenkt. De som blir angrepet for sine ytringer har neppe ønsket det, men dersom vi justerer på ytringene for ikke å bli banket opp eller angrepet, så har vi ikke lenger ytringsfrihet.

Det er farlige signaler som drammenspolitiet kommer med. Drammenspolitiet har så til de grader misforstått sin rolle. Jeg har aldri vært mer skuffet og skremt av en offentlig tjenestemann. I sommer ble jeg grovt truet av en ung innvandrer fordi han ikke likte mine ytringer. Mener Aas jeg burde endret mine ytringer slik at denne uønskede hendelsen ikke hadde skjedd?

Jeg forventer en uforbeholden beklagelse fra polititistasjonsjefen, til alle de som gjennom sitt arbeid eller sine ytringer blir truet og angrepet. Ofre for trusler og vold som følge av ytringer har aldri et medansvar og politiets jobb er utelukkende å beskytte ytringer, ikke begrense ytringer noen kan bli provosert av.

Les også

SIAN-leder arrestert i Drammen - sprayet 16-åring i ansiktet med forsvarsspray

Les også

Politikerne bestemte at ekstremistene må legge ut. Problematisk, ifølge ekspert

Les også

Visjon Norge dømt for å ha krenket privatlivets fred

Kommentarer til denne saken