Gå til sidens hovedinnhold

Jeg gleder meg til å ta et bad på Lierstranda. Gjerne sammen med Ulla. Eller Gunn Cecilie

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For et par dager siden dukket det opp en hyggelig julegave i postkassen til en lokalpolitiker fra Drammen: «Fra tømmerterminal til fjordby». En praktbok om historien og framtidige planer for Fjordbyen på Lierstranda.

Gaven kommer fra eiendomsutviklingsselskapet EIDOS som er eid av Lier kommune, BaneNor Eiendom og Gjelstenselskapet Fabritius. Ingen dårlig gave. Hverken til meg som lokalpolitiker, og heller ingen dårlig gave til Drammen by.

Det skal sies at det har vært en lang og tidvis kronglete reise fram for Fjordbyen. Og at Drammen ikke bestandig har vært den enkleste storebroren. Som det går fram av boken, prøvde Lier å gi bort hele Lierstranda til Drammen i flere år – helt siden et initiativ fra Lier i 1893. Drammen derimot klarte ikke annet enn å svare at det skulle nedsettes en komité i 1902.

Ikke før i 1923 bestemte man seg endelig. Drammen takket pent nei, og Lierstranda forble en del av Lier. Riktignok beholdt Drammen Gilhus gård. Seinere har jo Drammen forsynt seg godt av gamle Lier med hele Åssiden. På 2000-tallet dukket interessen for Lierstranda opp igjen, og Drammen med daværende Høyre-ordfører Tore Opdal Hansen var ikke fremmed for å grensejustere slik at Lierstranda ble en del av Drammen. Storsamfunnet hadde behov for godsterminal og havneutvidelser.

Det hele toppet seg i bystyret i 2005 da forslag om grensejustering kom opp i bystyret i Drammen med ordfører Ulla Nævestad og 20 bunadskledde liunger i salen. Bunadsgeriljaen i Lier vant slaget og siden har man ikke sett seg tilbake. Det var heller ikke negativt at Bjørn Rune Gjelsten dukket opp med storslåtte fjordbyvisjoner og en snedig plan for å rense det som var og er en av Norges mest forurensede havneområder.

Planene for den nye Fjordbyen er storslagne. Faktisk et av de aller største byutviklingsprosjektene i Norge. Det planlegges for 8000 boliger og 16000 arbeidsplasser. Det kommer til å ta tid, men grepene som gjøres i planleggingen av området, er imponerende. Visjonene er store.

Som storebror fra Drammen er det bare å glede seg. Et av Norges mest attraktive byområder vokser fram praktisk talt i Drammen, selv om vi ikke ville ha Stranda den gangen vi fikk tilbudet. Men sykehuset og Brakerøyabanen deler vi. Vi kommer til å dele arbeidsplasser og innbyggere også. Framover vil aksen fra Drammen sentrum til det nye sykehuset, og videre til Fjordbyen bli et av Norges mest dynamiske og bylivs-tetteste områder.

Jeg gleder meg til å ta et bad på Lierstranda. Gjerne sammen med Ulla. Eller Gunn Cecilie. Etterpå kan vi gå om bord i den elektriske ferga inn til Drammen by, og ta en øl på torget.

Takk for gaven, Lier og lykke til med arbeidet!

Les også:

Les også

Planlegger mer enn 24.000 boliger i Drammen – se oversikten her: – Viktig og riktig

Les også

Setter fart på ferje-drømmen i Drammen: – Veldig positivt

Les også

Fjordbyen Drammen fortjener bedre – den fortjener en skikkelig plan

Kommentarer til denne saken