Gå til sidens hovedinnhold

Jeg ønsker at hen kan møte vennene sine ute i Oslo, uten å skade lungene sine

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg vokste opp på trygge Konnerud i Drammen var alt kjipt. Kjipt som i at det ikke var noe i å kjempe for, kjipt som i at alt var så jævla trygt. 

Det gjorde at jeg falt for superhelter, punk og rap. Disse kjempet for å redde verden, og de kjempet for en bedre framtid. Superheltene var fiksjon, mens rapperne og punkerne sang om blodig alvor. 

Det jeg elsket med punk og rap var at de stod opp for mennesker, og ikke minst de undertrykte. De sa tydelig ifra til oss, når de som styrte tok feil.

Nå merker jeg at vi virkelig har noe å kjempe for igjen – for nå må vi stå opp for menneskeheten.

Les også

– En lungespesialist burde ikke kimse av svevestøv

 

Superman har sikkert reddet 7 millioner mennesker fra Lex Luthors onde planer om verdens undergang, og mange andre superskurker. 

Men de neste årene står over 7 millioner mennesker i fare for å dø av luftforurensing i den virkelige verdenen.  Hvem skal stå opp for disse 7? Hvem skal redde disse 7?

Miljøpartiet De Grønne mener at det er en global krise når lufta som holder oss mennesker i live, samtidig skader oss sakte. Det mener jeg også. Jeg er 17. kandidat for Miljøpartiet De Grønne på Grünerløkka i høstens valg. 

Jeg har veldig lite å si politisk, men likevel ønsker jeg å si fra – og faktisk gjøre noe med det jeg bekymrer meg for.

Disse 7 millionene av mennesker som trues av luftforurensning er dessverre bare en liten del av problemet. Hva med dyrelivet? Hva med havet? Og ikke minst: hva med plantene som skal gi oss oksygen?

De jeg er aller mest bekymra for, er alle oss som skal ha barn. Jeg skal bli far for første gang til høsten. Det gleder jeg meg enormt mye til. 

Selv om mange innen hiphop-sjangeren nå bruker munnbind for å se fete og skremmende ut, er ikke det noe jeg ønsker for mitt barn. At hen skal måtte bruke det for å møte sine venner ute her i Oslo, uten å skade lungene sine.

Les også

Derfor var himmelen blodrød

 

I 2018 var lufta i Oslo for første gang under den lovpålagte grensa for luftforurensing. Årsaken er at biltrafikken går ned, det er en rekordvekst i bruk av elbil, samtidig er det stadig flere som går, sykler og reiser kollektivt.

Hjemme i Drammen er luftkvaliteten fortsatt langt over den maksimale anbefalingen til Verdens Helseorganisasjon. Det er kjipt, det er ikke trygt lenger, og det er helt uakseptabelt. Det er på tide at vi reiser oss og blir våre egne superhelter - for å kjempe for barna, dyrene og naturen som skal komme etter oss.

Kommentarer til denne saken