Gå til sidens hovedinnhold

Jeg sier ikke at hasj bør bli lovlig, men jeg er ærlig talt mer lei av folk som ikke greier å oppføre seg når de drikker alkohol

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har slått meg at vi lever i en tid der grensene våre er forandret.

Nå til dags er det tydeligvis vanlig at folk snorter cola på julebordet og slapper av med hasj på kvelden.

For ikke lenge siden gikk jeg en tur med barnevogna i parken ved Marienlyst og ved lekeplassen sto det en gruppe folk som røyka hasj. Da sa jeg veldig pent at jeg ikke har lyst til å ødelegge livet deres og bruke tiden min på å ringe politiet. Men det de egentlig trenger, er litt hjelp. Ikke bøter og fengsel. Men å ta seg sammen og finne en annen plass å ruse seg enn ved en lekeplass.

Det har så å si alltid vært ungdom og unge voksne som røyker hasj på kvelden i dette området. Det kjennes ubehagelig å la barna leke der, noe som er trist fordi det er en fin lekepark – spesielt for de som ikke har egen hage. Men jeg finner alltid masse søppel og rot som jeg må plukke opp fra bakken sånn at de minste ikke putter farlige ting i munnen. Jeg blir sint og oppgitt, men samtidig forstår jeg dem, så lenge hasj er ulovlig.

Det overrasker meg derfor overhodet ikke at noen i kommunen har røyket hasj på et julebord, slik Drammens Tidende skrev om denne uken. Det er ikke alle som foretrekker å drikke alkohol.

Så for å starte en debatt: Er det bedre å drikke alkohol enn å røyke hasj? Være rolig, drømme seg litt bort, kunne holde en rolig samtale og bare le seg ihjel av en dårlig komedie, enn å være kanon full, være ekkel, sørpe, høylytte, arrogante og komme med slibrige kommentarer? Til og med måtte ta en tidlig taxi hjem fordi man snubler og holder på å sovne?

Kanskje den største forskjellen er hvilke av stoffene som får en til å utøve vold og overgrep mot andre. Og det er det definitivt alkohol som gjør.

Les også

Endre følte seg helt alene og stengte ute sine nærmeste. Beskjeden fra legen ble en velsignelse

Jeg sier ikke at hasj bør bli lovlig.Langvarig hasjbruk har mange uheldige konsekvenser. Det kan gi personlighetsforandringer, og man kan bli deprimert. Man blir usosial, man kan miste iveren etter å holde på rutiner, og man får som regel et dårlig miljø rundt seg.

Men jeg er ærlig talt mer lei av folk som går gjennom en total personlighetsforvandling som følge av alkohol. Som blir ekle, ufyselige, voldelige og som ikke greier å oppføre seg eller blir en fare for seg selv og andre. Folk blir også utnyttet lettere under påvirkning av alkohol. I det minste prøver folk som røyker hasj, å bare ta det litt med ro. Problemet er når de gjør det til en vane, akkurat som med folk som drikke hver helg og som bli drita fulle.

Er det egentlig noe bedre med han eller hun på julebordet som er svett i hele panna, spyr og begynner å få et sammenbrudd enn han eller hun som er fjern, høy, fniser og ler av en morsom vits? Vi definerer hasjen som verstingen, fordi den er portalen til alt mulig annet vondt. Men det er alkoholen som er den første portalen, og vi er i nye tider. Jeg får vondt inni meg av å tenke på det. Hvordan kan noe som er så farlig, som bidrar til så mye vold og et helvete i mange familier, være lov å bruke?

La oss ta debatten.

PS! Dette innlegget ble først publisert på Facebook og publiseres her i samråd med forfatteren.

Les også:

Les også

Dette mener folk om permanent tidligere skjenkestopp – svarene kan overraske

Les også

Avlyser resten av fadderuka i Drammen: – Synes dette er veldig leit

Les også

Ansatte reagerer: – Røyket hasj på kommunalt julebord

Kommentarer til denne saken