Jeg sier nei til at vindparkene skal ødelegge mine barnebarns opplevelse av naturen jeg som bestemor er så glad i.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.1. oktober gikk høringsfristen ut når det gjaldt NVEs forslag til en nasjonal ramme for vindkraft på land. Jeg var en av de over 5.000 som sendte inn høringssvar til regjeringen. Jeg velger her å dele med Drammens Tidendes lesere min bekymring.

Jeg er bestemor til to og holdt akkurat tale til den minste på hennes navnedag der jeg sa bl.a.: Bestemor er opptatt av natur og klima, og dette er bekymringen jeg har for dere to, hvordan vår natur, havet og klima endrer seg. Da jeg fikk vite første gang at jeg skulle bli bestemor så meldte jeg meg inn i Besteforeldrenes Klimaaksjon, og er blitt bestemorsaktivist som demonstrerer og deltar på aksjoner. Og det er mye å kjempe for! Det er mye som har skjedd i min levetid som må stoppes og håndteres.

Plast begynte man å eksperimentere med på begynnelsen av 1900-tallet, men det var først etter krigen plastproduksjonen kom virkelig i gang, ca. fra 1950. Så på 70 år har vi fylt havene med plast, altså i min tid.

Jeg husker også godt at bilrutene i min barndom ble fulle av møtende insekter som klistret seg fast. I dag møter bilruta sjelden en eneste flue.

La meg ta det siste først, dette med insekter. For ikke lenge siden kunne man lese på NRK.no at tysk vindkraft årlig dreper 1.200 tonn insekter. På forskning.no sto det å lese 13. september i år at Tyskland nå bevilger 100 millioner euro årlig for å beskytte insekter. I april kunne vi lese de dystre spådommer som sier at med den takten våre insekter dør, så gir det oss 100 år igjen om vi fortsetter på samme vis med å ødelegge vår natur. Uten insekter intet liv. (Rapport: Biological Conservation, Worldwide decline of the entomonfauna)

I tillegg vet vi at vindkraften dreper hubroer, ørner og andre fugler. Jeg sier nei til en slik drapsmaskin.

I vår kom den dystre rapporten til FNs naturpanel IPBES. Rapporten gjør rede for naturens tilstand og konsekvenser for menneskers livsgrunnlag. Den sier bl.a. at den største trusselen mot biologisk mangfold er at vi bygger ned arealene hvor artene lever. Da handler det om å ikke tillate store byggeprosjekter i intakt og verdifull natur sånn som vi nå ser med vindparkene.

Rapporten hevder at vi i iveren etter å redde klimaet ofte har glemt å ta hensyn til naturmangfoldet. I visse tilfeller kan klimatiltak være skadelig for naturen. FNs naturpanel ser utviklingen som den sjette masseutryddelse og estimerer at bare 10 % av landjorda vil være uberørt av mennesker i 2050.

Vi må stoppe opp og ikke gjøre flere irreversible utbygginger i uberørt natur. Jeg ønsker for mine barn og barnebarns fremtid at de konsesjoner som allerede er gitt blir reversert og fremtidige vindkraftplaner i uberørt natur stoppes.

Vår uberørte natur er viktig for vår psykiske og fysiske helse. Det står å lese i rapporten fra FNs naturpanel at vi må fjerne koblingen mellom et godt, meningsfylt liv og stadig økende materielt forbruk.

I denne forbindelse tror jeg mange som jeg kan finne mye godt, ja et meningsfylt liv i naturen. Det vi da ønsker er å se på er uberørt natur, ikke vindmøller. Vi ønsker stillheten, ikke suset fra vindmøller. Vi ønsker ikke inngrep og ferdsel som følge av nye veier som etter planen skal bygges til vindparkene og forurensningen som vil komme fra dette.

Jeg sier nei til at vindparkene skal ødelegge mine barn og barnebarns fremtidige opplevelse av den naturen jeg som bestemor er glad i.

Jeg lar Greta Thunbergs ord fra hennes tale i FN bli mine med et par endringer: Dette er helt galt. Jeg skulle ikke vært nødt til å skrive dette. Jeg skulle kost meg med mine barnebarn i stedet. Med disse planene stjeler dere drømmene mine og fremtiden til mine barn og barnebarn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags