Hei alle Åskollen-folk. Jeg heter Eivind, er 19 år og har bodd på Åskollen hele mitt liv.

Jeg er en person som alltid har hatt veldig behov for å bli sett og hørt og er veldig glad i å få frem mine meninger. Som den drammensgutten jeg er, med Åskollen i mitt DNA, har jeg noen meninger om Åskollens nye ungdomsskole. Under har jeg skrevet et innlegg om hvorfor jeg ville stemt NEI i CAPS LOCK 365 dager i året til en ungdomsskole her på Åskollen.

Og hvis du mener det motsatte, ber jeg deg ta en titt på et litt ferskere perspektiv enn det du har fra 70-, 80- og 90-tallet.

Spenningen: Høsten 2015 skulle jeg og alle kompisene mine fra Åskollen begynne på ungdomsskolen. På den tiden var det Marienlyst som skulle ta oss imot. Jeg husker spesielt godt hvor gøy, spennende og hvor mye vi trengte å komme oss bort fra Åskollen.

Det er ikke fordi Åskollen ikke er et trivelig sted, men fordi et 13 år gammelt hormonelt barn trenger forandringer. Første skoledag var særlig gøy. Vi skulle få nye klassekamerater fra Brandengen og Danvik, noe alle gledet seg til. Og vi gutta gledet oss spesielt til å se alle de nye «babesa» vi skulle bli kjent med. Og forresten, ikke kom her og si at å spleise oss med Skoger er det samme.

Skolebussen: En god gjenganger i debatten om ungdomsskole på Åskollen er skolebuss, og at dette er tidkrevende, stress, en unødvendig belastning osv. Det her tror jeg bare er et inntrykk «dere voksne» har. Jeg har nemlig bare gode minner fra skolebussen.

Vi steg på 07.45 om morgenen og pratet, lo og kødda «litt» med vennene våre – mest til bry for sjåføren egentlig – før vi kom på skolen. De 20 minuttene til og fra skolen var nesten høydepunktet på dagen. Så ble det jo selvsagt en følelse av å bli litt eldre når vi måtte ta buss til skolen, en erfaring som kom godt med når vi skulle besøke våre nye venner fra Brandengen og Danvik.

Nye miljøer: Jeg personlig har aldri følt meg alene i den forstand av at jeg ikke har en vennegjeng jeg har følt meg trygg i, og det er jeg veldig glad for. Men tro meg, det er garantert 7. klassinger på Åskollen skole som trenger en ny skole med nye muligheter til å forme seg selv som person mer enn noen andre.

Jeg har selv sett mange som på barneskolen åpenbart ikke hadde så mange venner, komme seg inn i miljøer der de kan være seg selv, uten at de du har kjent hele livet dømmer deg for det.

Sprengt kapasitet: Alle vet at Marienlyst teknisk sett er for liten til å huse Åskollenbarna, på lik linje som Galterud. Men la oss heller finne en løsning på hvordan vi kan bygge ut disse skolene. Jeg klarer virkelig ikke å se hvordan det er en bedre løsning å bygge her i stedet for å bygge ut skolene vi allerede har.

Åskollenbarn på etterskudd: Nå om dagen så er det kalde harde fakta at Åskollen blir sett litt ned på av andre bydeler, da snakker vi ungdomsalder selvfølgelig.

«Åskollen er jo utpå landet»

«Ingen vet hvor Åskollen er»

«Åskollen er jo bare for seg selv»

Hvis vi vil vise oss frem, så må vi ut og reklamere for Åskollen med stolthet. Her er en ting bombesikkert; hvis resten av Drammen ikke møter Åskollenbarna før videregående, kan du banne på at de blir sett på som totalt ukjente når den tid kommer.

Dere voksne vet hvor viktig nettverk er videre i livet, og nettverksbygging starter allerede på barneskolen. Så da kan det være fint å møte nye folk og personligheter før videregående.

Oppgradere Åskollen som bydel: Den nye basketballbanen vi har fått, er det beste som har skjedd oss på lenge. Folk har endelig en grunn til å dra hit og oppleve vår bydel også. Jeg har ikke tatt et dypdykk i det økonomiske bildet rundt skolen, men jeg skjønner ikke hvorfor de pengene ikke går til en ny idrettshall, innendørs fotballhall, tribuner ved Kollen Road, treningssenter eller kanskje til og med en Kollen Pizza Grill 2.0, det var tider det.

Hvis Åskollen skal bli mer attraktivt, så er det ikke en ungdomsskole vi trenger.

Og til slutt, min drøm er å få meg en egen familie, med egne barn som skal vokse opp et trygt sted, veldig gjerne på Åskollen.

Men hvis jeg vet at barna mine skal gå på skole i ti år i samme bydel uten å bli eksponert for andre ungdommer i Drammen, så bor vi dessverre heller på Danvik, Øren, Bragernes eller whatever.

Det er nesten kriminelt å si det, men da er jeg heller fotballtrener for sønnen min med treningsdress fra DBK, Skiold eller Drammen Strong. Og ja, Konnerud har egen ungdomsskole, men der har de vel å merke tre barneskoler.

Slenger også med at følelsen av å møte Skioldgutta på skolen dagen etter en 2-4-seier på bortebane ikke kan overgås:)

NB! Dette innlegget ble først lagt ut i Facebookgruppen Åskollen og er publisert i Drammens Tidende med forfatterens godkjennelse.

LES OGSÅ: