(Bygdebladet)

– Jeg har alltid vært betatt av sjøen. Mine beste barndomsminner var fra tiden jeg tilbrakte på stranden sammen med familien. Jeg ville aldri dra der fra, forteller Jenny Sanchez fra Venezuela.

Nå er hun 44 år og bor på Østhusvik i Rennesøy, men lidenskapen hennes for havet er like sterk som da. Det gjenspeiles blant annet i hjemmet til Jenny. Hele leiligheten er dekorert med hav-tema, og særlig én underkategori er fremtredende: havfruer.

Ved inngangsdøren har hun hengt opp et klistermerke av en havfrue. I sengen har hun en havfruebamse. Den grønne tightsen hun har på seg har havfrue-mønster og håret hennes er farget blått. Asjettene og koppene er dekorert med havfruer og pleddet på sofaen er formet som en havfruehale – for å nevne noe.

Sist, men ikke minst, elsker hun å kle seg ut som en havfrue og legge på svøm i Brimsefjorden.

– Velkommen til havfrue-verden, ler Jenny, som naturligvis har på seg en T-skjorte med bilde av to havfruer.

– Trodde det var noe galt med meg

Selv om Jenny i dag gledelig forteller om sin begeistring for havfruer og havet, har det ikke alltid vært lett for henne å være åpen om interessen.

– For ti år siden tenkte jeg at dette ikke var normalt, at det var noe galt med meg. Derfor badet jeg aldri med havfruedrakt offentlig, sier hun.

Frihetsfølelsen det ga henne å tre på seg en havfruedrakt måtte imidlertid ha en forklaring. Hun bestemte seg for å undersøke nærmere.

– Jeg søkte det opp på nett og fant ut at mange i hele verden var akkurat som meg. Det var flere som hadde den enormt sterke tilknytningen til havet, og det kalles for talassofili. Det er mange typer talassofile. Selv liker jeg å svømme, og i den anledning elsker jeg å kle på meg havfruedrakten, forklarer Jenny.

Av det 44-åringen kjenner til er det kun to andre i Norge som har stått fram offentlig med sin havfrue-interesse. I resten av verden derimot, er havfruene langt flere.

Jenny forteller om en offisiell gruppe med over 20.000 medlemmer hvor samtlige driver med det som kalles havfruing – kle seg i havfruedrakt og legge på svøm.

– Det var en lettelse å få vite at jeg ikke var den eneste, sier Jenny, som nå svømmer med hale minst en gang i uken, hele året.

De gangene hun ikke har anledning til å svømme i sjøen, fyller hun opp badekaret med vann, sper på med salt og sklir oppi, for øvrig uten havfruehale.

– Der kan jeg ligge i timevis, smiler Jenny, og legger til at saltet er for å bidra til å myke opp musklene.

– Jeg ga blanke i hva andre tenkte

Det var for fem år siden at Jenny valgte å stå fram med sin lidenskap for havfruer. Hun kunne endelig svømme i havfruedrakt offentlig, og kle seg i klær med havfrue-tema, blant annet da hun gikk på jobb eller til butikken. Det beskriver hun som en «ut-av-skapet-opplevelse».

Jeg var blitt så gammel at jeg ga blanke i hva andre tenkte. Det gjorde godt å bare være seg selv. Første gang var som å «komme ut av skapet» som homofil.

Jenny Sanchez

Venner og kollegaer sperret opp øynene da de for første gang så henne med blåfarget hår og havfrueklær, men de har vendt seg til den fargerike livsstilen hennes. Siden har de akseptert Jenny for den hun er - havfrue og pleiemedarbeider.

– Vennene mine sier jeg er crazy, men de respekterer meg likevel, ler havfruen.

Kjæresten støtter henne også, men han er ikke en havfrue, eller havmann, selv. Han blir likevel ofte med ned i sjøkanten, klar til å bre henne inn i et håndklede når hun omsider kommer opp på land.

Det hender imidlertid at hun får lange blikk fra fremmede, særlig når hun svømmer offentlig i havfruedrakt. Enkelte filmer eller tar bilder av henne, uten å be om tillatelse.

– Noen ser rart på meg, med dette er den jeg er. Det vil alltid være de som peker og dømmer når noe regnes som unormalt, men de forsøker heller ikke å forstå hvorfor det er slik. At jeg liker å kle meg ut som havfrue betyr ikke at jeg er mindre ansvarlig eller moden for en dame på min alder, sier Jenny og legger til:

– Jeg synes det er så mye grusomhet i verden. Vi trenger litt magi og fantasi, og finne glede i små ting. Jeg finner glede i havfruing.

Jenny Sanchez

«Havfruing» er ingen lek

Jenny merker seg at gjenstander og klær med havfrue-motiv er svært populært for tiden, særlig blant unge jenter. Butikkene selger blant annet pennal, puter, klær og leker med havfrue-preg. Til og med havfruehaler er populært blant barn, sier hun.

– Men det er viktig å huske på at det å svømme med havfruehale ikke er enkelt. Det er en kunst å svømme med bundne føtter. Barn i USA har druknet på grunn av at de ikke har klart å svømme. Derfor er det uhyre viktig at voksne er bevisste og passer på. Ikke slipp dem av synet ett eneste sekund, med eller uten havfruehale, oppfordrer hun.

I tillegg kan en havfruehale veie opptil 15 kilo. Det gjelder imidlertid de draktene som er skreddersydde og laget blant annet av silikon. Disse kan koste opp mot 30.000 kroner. Jenny sin hale er laget av tøy og veier langt fra like mye.

Ønsker havfrue-arrangement i Norge

Nå som Jenny har sluppet halen løs, og svømmer fritt i det offentlige, har hun begynt å drømme om å en gang arrangere et havfrue-arrangement i Norge. Til det har hun hentet inspirasjon fra havfruer i USA.

– I USA arrangerer de «fin-tastic weekend», et treff hvor flere hundre havfruer møtes for å svømme i flotte drakter. Det hadde vært fantastisk å få til noe lignende i Norge, men da trenger vi flere havfruer, sier hun.

De vet hun det finnes flere av her til lands.

– Etter at jeg «kom ut av skapet» har flere skrevet til meg. De føler det samme som meg, og er glade for at de ikke er alene om det. Jeg håper min åpenhet kan bidra til at andre også våger å stå fram, så kan vi svømme sammen, sier hun.

– Dette er fantastisk trening for både rumpe og ben, og det er ikke bare for kvinner. Jeg anbefaler alle å prøve det. Man kommer i kontakt med naturen og finner ro, avslutter havfruen Jenny.