Gå til sidens hovedinnhold

Jo da, MDG har forstått. Venstre har ikke troverdighet som klimaparti

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er lett å anklage klimaengasjerte motstander for å reagere på autopilot og ønske å slakte regjeringens klimamelding. Dessverre mangler Venstres Timo Nikolaisen og Ole Andreas Lilloe-Olsens innlegg de gode svarene på MDGs kritikk av klimameldingen.

Ja, utslippene har gått ned. Men, de har gått ned så sakte at vi ikke klarer å redde klimaet.

For å snakke litt i bilder. Det Venstre sier er «hey, vi har senket farten på bilen fra 250 km/t til 200 km/t før vi raser inn i veggen». Det MDG sier er «folkens, la oss bremse bilen til 20 km/t før vi raser inn i veggen. Det blir vondt, men vi overlever».

Dersom vi skal innfri Parisavtalen og halvere utslippene raskt nok, må vi kutte utslippene minst fire ganger raskere enn det vi har gjort med Venstre i regjering. Og vi må slutte å eksportere utslipp og late som om vi ikke har noe med dem å gjøre.

Følg debatten her:

Les også

Tiltakene i klimameldingen er for få, ambisjonen for lav, den kommer for seint og er nesten uten finansiering

Les også

Har ikke MDG forstått hva regjeringens klimaplan dreier seg om?

At utslippene har gått ned i 2018 og 2019 skyldes blant annet at elbilpolitikken har begynt å virke. Bra. Hvorfor ikke forsere elbilpolitikken da, fremfor å gjøre det billigere å forurense? Utslippskuttene som skyldes regjeringens biodrivstoffpolitikk i samme perioden er ikke udelt positive, ikke minst fordi miljøgevinsten av palmeoljebruk er tvilsom.

Vi må kutte utslippene med minst fem prosent i året, mens regjeringen til sammen har klart å kutte rundt åtte prosent i perioden 2013–2019.

Utslippene fra norsk oljeeksport er dessuten ti ganger større enn alle utslipp fra Norsk territorium til sammen.

Med Venstre i regjeringen har det med andre ord ikke skjedd noe på Norges største utslippskilde, våre indirekte utslipp fra oljeeksporten.

Regjeringen og stortingsflertallet har valgt fossil energi som løsning på koronakrisen. Venstre har ikke gått ut av regjeringen i protest, men velger heller å sole seg i glansen av en økt CO₂-avgift. Økt CO₂-avgift er bra, men ikke nok. Og ja, økt CO₂-avgift vil også ramme oljenæringen, men kun i produksjonsfasen.

Det hjelper faktisk ikke mye å øke CO₂-avgiften på norsk sokkel når de største utslippene fra norsk oljeindustri kommer når oljen er eksportert ut av landet.

Mens Europas ledere stiller miljøkrav som forutsetning for koronastøtte og peker ut en green deal som veien videre etter korona, fortsetter Norge å snuble i oljetåka. Så lenge Venstre ikke tør å snakke om, eller røre ved, Norges største klimaproblem, nemlig produksjon av olje og gass, har de ikke troverdighet som klimaparti.

Les også

MDG-bråket fortsetter: Halve kommunestyregruppa forsvinner etter ultimatum fra lederen

Les også

Denne regelen bryter spisestedene: – En utfordring

Les også

Legger ned barnehagen: – Kommer til å bli forferdelig å si farvel til ungene

Kommentarer til denne saken