Gå til sidens hovedinnhold

Jo, det er ulovlig å fjerne måkereir

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Finn Sjuve mener i et innlegg i Drammens Tidende at det er «så langt fra lovstridig som du nesten kan komme» å fjerne måkereir før eggene er lagt.

Han mener derfor at det er urettmessig å beskylde Brække Eiendom for å ha brutt loven da de etter eget utsagn var på taket og fjernet måkereir før det kom egg.

Les også

Hissig måke skremmer kundene: – Den er rett og slett slem

Her må Sjuve selv lese loven og hva naturmangfoldloven § 15 sier: «Høsting og annet uttak av naturlig viltlevende dyr skal følge lov eller vedtak med hjemmel i lov. Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås».

Reir er også omfattet av lovbestemmelsen, og fjerning av reir skal ikke fungere som forebyggende tiltak. Man kan ikke vente til måkene har bygd reir og deretter fjerne reirene eller prøve å skremme bort fuglene. Da er hekkingen i gang og fuglene skal ha fred.

Eventuelle tiltak må settes inn før hekking er etablert. Fordelen med å la fuglene være i fred er at de blir fortere ferdige med hekkingen. Forhindres hekkingen kan aktiviteten forlenges.

Finn Sjuve har gjort seg bemerket før med sine innlegg om måker, som ikke vitner om mye forståelse for måkenes naturlige adferd og leveområder. Som oss har måkene naturlig tilhold både i byer, ved elver, vann og sjø.

Men i motsetning til oss mennesker blir det stadig færre av dem. Det er derfor viktig å øke toleransen for dem, gi dem plass og godta at de er en del av miljøet rundt oss. De var her lenge før oss.

Les også:

Les også

Plages du av innpåslitne måker? Da er det én ting som gjelder, ifølge eksperten

Les også

Othilie (6) og Lise (39) måtte søke ly fra regnet: - Uventet

Kommentarer til denne saken