Gå til sidens hovedinnhold

Jordvern eller shopping?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samme dag som man leser at Norge har størst innkassovekst i Norden, shoppet nordmenn for 3,7 milliarder (!) kroner på Black Friday. 9 av 10 shoppet kun for å shoppe. Det var pinlig å være vitne til voksne siviliserte mennesker, som har i bøtter og spann, slåss om flatskjermer og mobiltelefoner.

Man kan bare tenke seg hvilke scener som vil oppstå ved matmangel.

For oss nordmenn som i dag lever som feite humler er sult en fjern tanke. Men den dagen kommer. Med en befolkningsvekst i verden helt ute av kontroll (80 millioner pr. år) er det kun snakk om tid. Det er rimelig naivt å forvente at vi i all framtid fortsatt kan importere mesteparten av maten. Derfor er det skremmende at vi som ikke er i nærheten av selvforsyning av mat, fortsetter i samme tempo å bygge ned restene av dyrket mark.

Det er skremmende at i 27% av tilfellene der dyrket mark ofres er det etter bondens ønske. Vi trenger visst en real økonomisk nesestyver her til lands for å tenke klart.

Og det er nettopp det bonde Ingjerd Loe fra Eiker gjør når hun sier blankt nei til Bane Nor (tidl. Jernbaneverket). De leker seg med planer om en ny, unødvendig jernbanetrasé på landest beste matjord for å spare noen ubetydelige sekunder i kjøretid. Hun takker nei til store pengesummer for å sikre framtidig matproduksjon. Hun tar ansvar og er det noen som kan hjelpe gode og mette kommunepolitikere til å tyde teksten om hva de sier ja til, er hun den rette.

Ingjerd Loe burde vært en soleklar vinner av årets navn,  men hva har noe så "kjedelig" som jordvern å stille opp mot langt viktigere ting som fotball, blogging og atter fotball..

Kommentarer til denne saken