Følg din egen julesmak

Mirjam Ødegård driver bakeriet Kakemomsen i kjelleren i eneboligen sin.

Mirjam Ødegård driver bakeriet Kakemomsen i kjelleren i eneboligen sin. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kaker og godsaker er en av deres store lidenskaper, men verken Morten Carlson eller Mirjam Ødegård baker sju slag til jul.

DEL

BRAGERNES/ÅSSIDEN: Den fyldige lukta av varm sjokolade fyller det lille kjellerkjøkkenet i en enebolig på Åssiden.

– Kaka må tas ut i akkurat riktig tid, så jeg var så veldig fokusert, smiler Mirjam Ødegård (32).

På arbeidsbenken ligger tre hjerteformede kransekakebunner, og venter på fyllet sitt.

– Jeg liker så godt hjerter, men du kan lage hvilken som helst form du vil, forklarer Ødegård, mens hun sprøyter sjokoladekrem med stø hånd.

Sara Bernard, i hjerteformer, er på bakelista til Kakemomsen, Ødegårds enkeltmannsforetak, til jul. Det samme er kransekake, marsipankake og konfekt.

– Jeg har ikke noe jeg må bake til jul. Vi har ikke låst oss til noen faste tradisjoner, forteller Ødegård.

Her kan du se oppskrift på Kakemomsens Sara Bernard


LES OGSÅ:
 Valgfritt antall

Pynting er best

For rundt ett år siden gjorde hun alvor av hobbyen og startet eget kakekjøkken i kjelleren på Åssiden.

– Jeg kan nesten ikke tro at jeg lever av å lage kaker, smiler 32-åringen, som begynte å arbeide for familiebakeriet etter ungdomsskolen.

Ødegård spesialiserer seg på festkaker, og pyntingen er det hun liker aller best.

– Det er gøy å prøve nye teknikker, og jeg finner inspirasjon overalt, sier Ødegård.

Her kan du se oppskriften på Kakemomsens Konfektkake.


BILDEGALLERI:
 Julekaker

En annen som liker å oppdage nye smaker er konditor og medeier av Condelica i Drammen sentrum.

– Vi liker å overraske, sier Morten Carlson.


Heller ikke han er opptatt av de sju slag.

– Tradisjoner er både et «must» og et onde, sier han, og legger til:

– Det viktigste er ikke at man må gjennom de sju slag, man skal gjøre noe hyggelig sammen og lage noe man liker og kan være stolt av, sier Carlson.

Her kan du se oppskriften på Carlsons Hvetekake

Salt sylte, søt kake

På Condelica har de blant annet gått for spennende konfekt med smaker som blåbær, pasjonsfrukt og chili.

Personlig er Carlson ekstra glad i marsipan og berlinerkranser.

– Lag noe familien liker. Det er ikke noe vits å lage kaker som blir liggende i boksen helt til neste jul, smiler Carlson.

Her kan du se oppskriften på Carlsons Prostinnekaker.

Konditoren har også en annen anbefaling:

– Salt julesylte på søt Julekake, og litt sennep, det er nydelig julaftenfrokost, det, sier condelicakonditorien.

Her kan du se oppskiften på Carlsons Julekake.

Vil du lage «sju slag»? Her er noen oppskrifter:

Goro
Fattigmann
Krumaker
Bordstabelbakkels

Sandkaker
Hjortetakk
Sirupssnipper
Rosettbakkels
Berlinerkranser
Serinakaker 

Har du noen gode juleoppskrifter du vil dele? Da kan du legge de inn på Mitt DT, og merke med kategorien JUL.

Artikkeltags