Bijan Gharahkanis aller første julefeiring

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Den første julen i kalde Norge ble uforglemmelig varm for Bijan Gharahkani og den lille iranske familien hans.

DEL

ØVRE EIKER: Den gode naboen i Skotselv og hennes omtanke og rause omsorg, satte dype spor og formet Bijan for resten av livet. Julemøtet tente engasjementet hans for det nye landet i nord og for menneskene som bor her.Det var nå avdøde Pia Oberg som inviterte til bords på julaften, og som ble en døråpner og et hjertevarmt forbilde for lederen av innvandrerrådet i Buskerud.

– Pia var et mirakel. Hennes engasjement ga oss mot til å delta i samfunnet. Jeg blir både rørt og glad og stolt over å ha kjent en kvinne med et så stort hjerte, sier Bijan Gharahkhani.

En juleinvitt

For 27 år siden var han, kona Sara og fire år gamle Masud i gang med sin aller første vinter i Norge. Livet i lille Skotselv var nytt og helt annerledes enn i travle Teheran.

– Det var jo litt vanskelig. Vi hadde forlatt hjemmet vårt, kulturen vår og språket vårt. Overgangen var stor.

Men takket være Pia ble julaften det første året en av de beste og viktigste dagene i Bijans liv. Hun kom på døra med en invitt.

– Vi skal feire jul sammen, sa hun, og sånn ble det. Pia tok virkelig vare på oss, hun. Vi spiste sammen med familien hennes. Vi gikk rundt juletreet. Alt som hører med. Derfor betyr jul så mye for meg, sier Bijan.

Jula er for alle

Han er muslim, men aller mest humanist. I år var det han som tente julegrana i Hokksund sentrum, og snart skal han være julenisse igjen.

Familien feirer også jul hjemme, med alle samlet rundt bordet, med juletre og alt som hører med.

– Etter så mange år har vi mer tilhørighet til Norge enn til Iran. Og i Norge kan du feire jul selv om du er muslim. Det handler om respekt, om gjensidig respekt.

Brobyggeren fra Øvre Eiker kan ikke huske å ha fått reaksjoner på at han og familien velger å feire jul som nordmenn flest. Barna hans er norske, sier han. Og nå sitter et barnebarn ved julebordet også.

SE OGSÅ KALENDERLUKER:

1. desember: Donkeyboys´ juleminner

2. desember: Condelica-Carlssons tips til juledessert

Artikkeltags