(Jarlsberg Avis)

HOLMESTRAND: – Regjeringen vår var på grensen til illojal mot egen befolkning. Det er godt at regjeringen nå har kommet med ei pakke for å hjelpe befolkningen. Men det har tatt lang tid. Når regjeringen svikter må vi vanlige mennesker trå til og hjelpe hverandre, sier holmestranding Madeleine Vøyås Løvik.

Spontan reaksjon

Hun leste Jarlsbergs reportasje torsdag om Hild Frøya Gravningen (38), som gruer seg til neste strømregning.

Historien gikk rett i hjertet hennes.

Hun reagerte spontant.

Via Facebook tilbød Madeleine å gi Hild Frøya og barna noen sekker med ved, slik at familien slipper å fryse i ukene fram mot julaften.

– Det er bare så drøyt at helt vanlige mennesker i landet vårt ser seg nødt til å holde badevannet i badekaret for å varme opp baderommet sitt, slår hun fast.

(Saken fortsetter)


Reddet jula

I reportasjen kom det blant annet fram at Hild Frøya måtte vurdere å ta sønnen sin ut av skolefritidsordningen for å få råd til å betale strømregningen.

Nå kan hun droppe videre sfo-vurdering.

– Jula er reddet. Sfo også, inntil videre. Jeg har fått vippset over cirka 19.000 kroner etter at saken ble publisert. TV2 har også gitt oss oppmerksomhet. Nå kan jeg bake kaker sammen med ungene uten å bekymre meg over strømforbruket og strømprisene. Vi kan forberede oss til jul på lik linje med andre, jubler Hild Frøya.

Føler omsorg

Madeleine arbeider på 3-tallet i Holmestrand og føler ekte omsorg for de som har utfordringer.

– Vi bor i et varmt hus bygd i 2012. Slik sett er familien vår heldig stilt. Vi bandt vår strømpris i september, men selv med slik avtale har vi fått en sterk økning i vår strømregning. Det er uansett hyggelig å kunne hjelpe noen som sliter litt, sier hun.

Et par sekker ved går inn i bilen til Hild Frøya fredag formiddag.

– Kom gjerne og hent flere. Vi kan skaffe flere sekker på etterjulsvinteren til vårt eget forbruk, sier Madeleine til Hild Frøya.

Nesten målløs

Hild Frøya selv er nesten målløs over givergleden som er blitt henne til del, både fra Madeleine Vøyås Løvik og andre. Fra Daniel Aall Skillinghaug i Rustique Catering har hun fått mat.

– Jeg er overveldet og helt satt ut egentlig. Jeg vil gjerne si takk, men det holder liksom ikke. Jeg kan ikke forklare det med ord hvor takknemlig jeg er for disse fantastisk gode menneskene som har kontaktet meg den siste uka og de siste dagene. Jeg setter så uendelig stor pris på dere, jubler Hild Frøya.

På Facebook har det haglet med oppmuntringer og støtterklæringer til trebarnsmora.

Lavere skuldre

Hun kjenner på følelsen av å slappe av etter en anspent periode.

– Skuldrene mine har senket seg to hakk. Jeg gråter av glede. I går laget jeg for første gang på lenge middag til vanlig tid, uten å føle at jeg måtte sjekke pris og klokkeslett først. Jeg prøver å takke alle, men tusen takk er ikke dekkende nok. Det er ingen ord som er dekkende nok. Jeg er stort sett god med ord, men nå finner jeg ikke de rette ordene, uttaler holmestrandingen.

Håper på strøm-handling

Hun er fortsatt bekymret for den mer langsiktige strømframtida, selv om hun har satt av en god slump penger til framtidige strømutgifter.

– Jeg håper regjeringen kommer med kraftig kost nå. For det er dessverre flere, mange flere enn meg, som sliter. Jeg håper dere får hjelp alle sammen. Jeg håper at vi kan gå jula og resten av vinteren i møte, vel vitende om at strøm og oppvarming ikke er det vi trenger å bekymre oss for. Jeg håper at strømprisen blir satt ned på ett normalt nivå, slik at vi slipper dette problemet neste vinter, at gartnerier kan produsere mat igjen og at arbeidsplasser består. Jeg håper det har hjulpet at folk har stått fram i media og fortalt sin historie. Jeg håper regjeringen ser oss alle, og gjør noe som har en virkning, sier Hild Frøya Gravningen.

Selv har hun delt noe av all støtten hun har fått med andre trengende.

Får tann-hjelp også

I Jarlsbergs sak torsdag fortalte Hild Frøya også om ei vond tann, som hun ikke så seg i økonomisk stand til å fikse før jul.

En lokal tannlege har ifølge Sande Avis tilbudt seg å reparere tanna hun nylig mistet – en jobb som vanligvis ville koste 4.000 kroner.

– Jeg forstår at hun er i en vanskelig situasjon, og hvis vi kan gjøre jula litt bedre så ønsker vi selvfølgelig å hjelpe til, særlig når det gjelder vårt yrkesområde, sier Karol Grzegorz Lukasik, som driver en tannklinikk i Drammen sammen med kona.

Paret, som bor i Bjørnstadveien, har barn på samme skole som Hild Frøya, slik at historien traff ekstra nært.

– Vi bytter tanna gratis, og det skal nok gå fint å ordne før jul, bekrefter han.

Mandag hadde Hild Frøya avtale med tannlegen.