Gå til sidens hovedinnhold

Slik serverer du lutefisken:

Artikkelen er over 10 år gammel

Lutefisktradisjonene varierer fra landsdel til landsdel. Tilbehøret er forskjellig fra sted til sted, og fisken tilberedes på mange vis. Noen steder spises lutefisk i lefse, andre steder med risengrynssuppe til.
Men det mest vanlige er likevel å servere fisken rykende varm, helst på varme tallerkener, sammen med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger. Sett grovt salt, pepperkvern og smakssterk sennep på bordet.

Drikketips

I glasset serverer du kaldt øl - og om du ønsker; akevitt i det lille glasset.
For dem som våger, anbefaler Norsk Sjømat å prøve en ung Sauternes (4-10 år) eller en knusktørr sherry til!

Alternativer

Smak og behag, men baconfettet/terninger kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus.
Flatbrød, brunost eller sirup er også smakstilsetninger som går godt i tospann med lutefisken.

Tilberedning

Du kan tilberede lutefisk ved å koke i kjele uten vann.
Bruk stålkjele (aluminium blir mørkfarget av luten). Legg fisken med skinnsiden ned og dryss salt over. Kok opp og la fisken stå og trekke i ca. 10 minutter (store stykker kan trenge litt lengre tid). På denne måten blir fisken fast og fin.
Har du en kjele med rist, egner den seg ypperlig til lutefisk. Ha litt vann i kjelen og legg fisken på risten med skinnsiden ned. Dryss salt over fisken.
Sett kjelen på platen og varm opp til det koker. Legg på lokk og la fisken dampe til den er ferdig, ca. 10 minutter. Husk at store og kalde stykker trenger litt mer tid en små stykker med tilnærmet romtemperatur.
Du kan også lage lutefisk i mikrobølgeovnen.
Legg fisken med skinnsiden ned i en form med lokk. Dryss over salt, 1/2 ts pr. kilo fisk. Legg på lokket.
Du får det beste resultatet hvis du koker ca. 1 kilo fisk om gangen. 1 kilo skal kokes på 600 watt i 6 minutter. Tykke stykker kan trenge 2 minutter ekstra.
La fisken stå i 5 minutter med lokk for etterkoking og temperaturutjevning før den serveres.
Også med denne metoden får du fast og fin lutefisk.

Kommentarer til denne saken