Gå til sidens hovedinnhold

Jussekspert river Høyres argumenter i filler: – Skal veldig mye til

En av landets fremste jusseksperter fillerister kraftvedtak: – Skal svært mye til for å utvanne aksjeandeler i strid med minoritetseier.

For abonnenter

DRAMMEN: Tirsdag kveld i formannskapet i Drammen vraket Høyre, Sp, Frp og KrF intensjonsavtalen om fusjon mellom Glitre Energi og Agder Energi. Begrunnelsen er frykten for at eierandelen vil bli utvannet. I intensjonsavtalen er Glitres eiere sikret minst 25 prosent av aksjene i det nye selskapet, samtidig sikres de som eier, minst 25 prosent vetorett.

De fire partiene frykter at andre eiere kan komme inn i selskapet. Men, private eiere kan ikke eie mer enn en tredel i et vannkraftselskap, fallrettighetene tilfaller uansett det offentlige etter 60 år og Statkraft er forhindret av Konkurransetilsynet fra å eie mer i norsk kraftproduksjon.

– Enhver eier er beskyttet mot aksjeutvanning. Kun i helt spesielle tilfeller kan mindre eiere overkjøres. I denne fusjonen, hvor dagens eiere i Glitre får over 25 prosent eierandel står de uansett meget sterkt. Kort og godt: Det skal veldig mye til for å foreta aksjeutvidelser i strid med en så sterk minoritetseier som eier 25 prosent. 25 prosent er uansett en stor eierandel, sier Morten Kinander.

Han er instituttleder for Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI og en av landets fremste eksperter på slike eierforhold.

Les også

Krisemøte i Glitre etter fusjonsbomben

– Skal svært mye til

Han utdyper:

– Det skal alltid svært mye til for å fatte vedtak i strid med minoritetenes interesse, sier han.

Mats Kirkebirkeland er rådgiver i Civita og skrev i 2015 et notat om «En bedre forvaltning av norske vannkraftressurser». Der er eierforhold i kraftbransjen et sentralt tema.

– Private kan ikke eie mer enn en tredel i norsk vannkraftproduksjon. Dessuten er hjemfallsretten viktig. Den gjør at private vannkraftverk tilfaller det offentlige etter 60 år, sier Kirkebirkeland.

Her finner du Civita-notatet.

Les også

Sier nei til gigantfusjon: – Vi kan ikke selge arvesølvet vårt

Arvesølv

Kirkebirkeland er selv medlem av Høyre, og overrasket over at Drammen Høyre var med på et slikt vedtak.

– Men det er klart at man lokalpolitisk tenker annerledes, mens partiet sentralt tenker mer ideologisk. Likevel, her er det to selskaper som begge er arvesølv og som begge er kommunalt eid, og minoritetsinteresser er ganske blokkerende, sier han.

Han peker på at det i forbindelse med det grønne skiftet og elektrifiseringen av landet er behov for store investeringer. Da vil et større kraftselskap lettere kunne hente penger til investeringer i obligasjonsmarkedet.

Ifølge en oversikt fra NVE produserer Agder Energi 5,9 TWh (terrawattimer) vannkraft årlig, som utgjør 8,0 prosent av totalproduksjonen i Norge på 135,8 TWh. Glitre Energi produserer 2,2 TWh, som utgjør 1,6 prosent. Samlet vil det fusjonerte selskapet være den tredje største produsenten av vannkraft i Norge, etter Statkraft og Hafslund E-CO AS.

Her er oversikt fra NVE over eierskap i vannkraft

Les også

Ann-Christin presenterer gigantfusjon: – Aldri sett maken til fusjonsgevinster

Les også

Vindkraft skaper trøbbel for sammenslåing: – Betent tema

Kommentarer til denne saken