Leger Uten Grenser vil nå sende norske redningsskip til Middelhavet for å redde båtflyktninger. Justisminister Jøran Kallmyr frykter konsekvensene.

Han er bekymret for at et skip med norsk flagg skal ha migranter om bord, og at ansvaret kan havne på norske styresmakter. For det ville vært utenkelig, at Norge faktisk måtte ta ansvar. Han er også bekymret for at frivillige og private redningsaksjoner i Middelhavet skal gjøre det for fristende å flykte fra Afrika. Som om ikke krig, diktatur, og sult gjør det fristende nok.

Mener at det ikke er vårt ansvar

Jøran Kallmyr mener åpenbart at det ikke er Norges ansvar å redde båtflyktningene som kommer hit. Men hvorfor skal for eksempel Italia ha et større ansvar enn Norge? Hvorfor var det slik at Italia alene reddet 150.000 mennesker fra å drukne i 2014, mens nesten ikke et eneste europeisk land ville bli med å hjelpe?

Bare i 2017 druknet 3.500 mennesker i Middelhavet utenfor den populære ferieperler for nordmenn. 3.500 jenter, kvinner, foreldre, besteforeldre, barn, spedbarn, gutter og menn.

Det pågår en diskusjon nå, og Jøran Kallmyr mener at Norge ikke skal delta i redningsaksjonene. Det har også blitt vanskeligere for andre land å delta. Nylig ble en kaptein på Sea Watch 3 arrestert for å kjøre i land i Italia med 42 flyktninger. Hun ble arrestert for å redde 42 menneskeliv.

Les også

Vil du gå forbi et barn som kan drukne?

Vi må ta ansvar

Som mange andre har påpekt, ankommer du et sted hvor det har vært en bilulykke, er du pliktig til å hjelpe. Å ikke hjelpe er kriminelt.

Ser du noen drukne, så må du faktisk hjelpe. Hva får deg så Jøran til å tenke at vi ikke skal redde de menneskene som ankommer Middelhavet? Er de ikke nærme nok? Er det kun Hellas og Italia sitt ansvar? Nei, dette er et ansvar Europa må dele på.

Tror du virkelig på det, at noen setter barnet sitt i en livsfarlig båt, hvis det ikke er helt nødvendig? Tror du virkelig på det, at færre redningsbåter vil føre til færre drukningsulykker? Norge har et ansvar. Vi har plikt til å hjelpe, på lik linje som resten av Europa.