Gå til sidens hovedinnhold

Kan en by som har fostret Herodes Falsk og Freddy Kalas bli senter for kulturdebatt? Ja, hvem ellers?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Drammen er ikke bortskjemt med å være sentrum for store, nasjonale begivenheter. Vi har våre lokale folkefester, og skisprinten, for all del. Men sammenlignet med andre store byer som hvert år får oppmerksomhet for sine nasjonale litteraturfestivaler, filmfestivaler og matfestivaler, så ligger vi litt etter.

Vi er kanskje litt beskjedne, noe det ikke er noen grunn til å være. Drammen har så mange kvaliteter, så mye bra innhold, nisjer, bredde og mangfold at Norsk Kulturforum nå ønsker at nettopp vi skal huse den kulturelle versjonen av Arendalsuka. I første omgang fra 16. til 19. juni neste sommer, og annet hvert år etter det. Onsdag sa Hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet ja til denne forespørselen, som bør fungere som en vitamininnsprøytning for en av bransjene som har blitt svært hardt rammet av koronakrisen.

Nå er det bestemt – Drammen får en splitter ny kulturfestival

Men kan en by som er kjent for å ha fostret Herodes Falsk og Freddy Kalas bli senter for kulturdebatt? Ja, nettopp derfor.

Drammen har kanskje det bredeste kulturtilbudet i hele landet, med Halvorsen Musikkfest og nettopp Freddy Kalas som to ytterpunkter. Dessuten har vi et spekter av internasjonal kultur, som hvert år viser seg fram gjennom Globusfestivalen og Blåkkfestivalen. Vi har Portåsen og Wildenvey, vi har Fossekleiva kultursenter, Drammens teater og Union Scene. Og vi har en rekke unge skuespillere, dansere, forfattere, musikere og poeter som stadig vekk gjør seg bemerket på den nasjonale kulturarenaen.

Drammensernes forhold til kultur er først og fremst folkelig. Jonas Fjeld er liksom stemmen og lyden av Drammen. Men vi har også fostret kulturpøbler, gatekunstnere og eksperimentelle poeter. Det eneste byen mangler, er strengt tatt en synlig kulturelite, som i kraft av sin maktposisjon fremmer og taler kulturlivets sak. Men nå kommer kultureliten til oss, noe vi skal være glade for.

Og nettopp dette bør være et viktig mål for Kulturytring Drammen, som festivalen vil hete, nemlig å forene høyt og lavt på kulturfeltet. Arendalsuka har allerede rukket å bli beskyldt for kun å være en årlig mingleplass for toppene innen politikk, næringsliv og organisasjonsliv. En kulturuke i Drammen bør vise at det går an å inkludere flere i debatten og skape brede arenaer for konserter, litteraturbegivenheter og scenekunst. I en tid med økt polarisering, hat og mistenkeliggjøring, er brobygging på tvers av interesser og grupper viktigere enn noen gang.

Kunstens ytringsfrihet og trusselen mot denne, både i Europa, men også i Norge, ligger som et alvorlig bakteppe for arrangementet. Drammen som internasjonal by er i så fall et perfekt åsted for å ta debattene, men også invitere til kunstneriske uttrykk som utfordrer oss.

I fjor ble Drammen utpekt som årets kulturkommune. Kommunens langsiktige arbeid på kulturfeltet ble hedret og lagt merke til og kan nok forklare hvorfor vi nå blir spurt om å være vertskap for Kultur-Norge i fire dager til ende. Det har nok også hatt en del å si at Høyres Kristin Ørmen Johnsen som leder kulturkomiteen på Stortinget, har snakket varmt om hjembyen Drammen. Ørmen Johnsen blir for øvrig talsperson for festivalen, slik Øystein Djupedal har vært det for Arendalsuka.

Det hører med til historien at Drammen ikke skårer så høyt på forskernes kulturbarometre. Men det er ikke et argument for å gripe denne muligheten med begge hender. En kulturfestival på denne størrelsen vil være positivt for næringslivet i byen, for hotellene, butikkene, restaurantene, for byutviklingen og ikke minst for de som driver med kultur.

Men det krever at vi satser. Både fra politikere og kommuneadministrasjon, frivillige og næringsliv. Viken fylkeskommune bør også støtte opp om dette med penger, for å bygge opp under Drammen som fylkets største by. Uansett hvor rart det føles, så må vi få fram med brystkassa og levere en festival som blir en snakkis, både blant kultureliten og folk flest.

Les også:

Les også

Nå er det bestemt – Drammen får en splitter ny kulturfestival

Les også

I dag var bybrua prydet med flagg fra 14 land

Les også

Jonas Fjeld er permittert: - Alt henger i en tynn tråd

Les også

Drammenser med sentral rolle i ny storsatsing

Kommentarer til denne saken