Kierulf ber om mer straff og mer fremmedfrykt. Mer av det som ikke virker.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lavrans Kierulf viser i Drammens Tidende 12. november at han åpenbart ikke har forstått betydningen av ordet «forebygging», eller ikke har villet ta det innover seg. Jeg kan by på en rask innføring her, som alle som jobber med primær forebygging og universelle tiltak rettet mot befolkningen lærer seg tidlig i sine utdanninger.

De vet at forebyggende tiltak først og fremst er tiltak rettet mot en hel befolkning, eksempelvis vaksinasjon for å forebygge farlige sykdommer eller svømmeopplæring for å forebygge drukning. I tillegg tar man som primærforebygger også innover seg at kjennskap til subjektive opplevelser kan være avgjørende. Det vil kunne være å vite at demografiske forhold kan ha noe å si, men ikke være like avgjørende for alle innbyggerne i en bydel f.eks.

Vi spør altså ikke bare om elven du svømmer i, livet, er farlig. Vi spør like mye og kanskje mer om den elven du svømmer i er farlig for deg. Vold er farlig for oss, noe vi som samfunn ikke kan eller skal tolerere. Det må vi selvfølgelig slå hardt ned på. Poenget mitt er at vold som løsning på konflikt har startet på et mye tidligere tidspunkt enn når politikerne får snusen i det og slår politisk mynt. Det har startet i barndom, hjemme, i skolegården, ja kanskje til og med så tidlig som i barnehagen.

Det primærforebyggende genet mitt slår hardt inn når jeg leser disse tabloide, politiske meningene til Frp-politikeren som bærer bud om mer straff og mer fremmedfrykt, altså mer av det som ikke virker.

Man må «stuffe» opp arenaer barn og unge befinner seg på som man stuffer opp kalkunen på nyttårsaften. Men her med gode forbilder og mennesker de unge kan få tillit til. Nærmiljøvertene Kierulf nevner, og miljøarbeidere jeg nevner, kan være viktige støttespillere her. Unge mennesker som barn og ungdom kan identifisere seg med. Flere ungdomsklubber som Fellesverket. Få disse klubbene ut i alle bydeler. Ungdomsklubber som kan tilby et alternativ til gatevandring og lediggang.

Skolen må rustes med miljøarbeidere som er der hele skoledagen. Kloke unge, voksne som ser elevene og som kan gripe inn og unngå eskalering av konflikter. Gi dem verktøy de kan bruke for å løse konflikter på andre måter enn med vold. Nært, der og da, ikke i morgen eller kanskje aldri.

Tilby alternative læringsarenaer for dem som er dritt lei skole, manglende mestring og nederlag. Og hva er det laveste effektive forebyggingsnivået mot vold i Drammen kommune i dag? Hva skal Nye Drammen prioritere?

Hvis politikerne ikke nå tør og satse bredt og universelt på barn og unge fremfor smalt, problemorientert og individrettet er jeg redd volden bare vil eskalere. Det blir litt som å bare vaksinere risikogrupper og ikke inkludere hele befolkningen i det samme vaksineprogrammet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags