Slår alle kinorekorder

– Avatar var en super filmopplevelse, mener Elvijs Lejnieks (t.v.), Oskar Lauritzen, Gurminder Sandhu, Tone Darrud, Henrijs Lejnieks og Martin Carrovskis. Vennegjengen så den to timer og 42 minutter lange science fiction-filmen onsdag kveld uten å kjede seg ett minutt. Bare Sandhu mener en annen av årets filmer var enda litt bedre.

– Avatar var en super filmopplevelse, mener Elvijs Lejnieks (t.v.), Oskar Lauritzen, Gurminder Sandhu, Tone Darrud, Henrijs Lejnieks og Martin Carrovskis. Vennegjengen så den to timer og 42 minutter lange science fiction-filmen onsdag kveld uten å kjede seg ett minutt. Bare Sandhu mener en annen av årets filmer var enda litt bedre.

Av

Storfilmen Avatar rundet av Kino Citys beste år noensinne. Kinosjef Steinar Johansen tror ikke det er mulig å toppe suksessen i år.

DEL

DRAMMEN: Fjorårets besøkstall sprenger alle rekorder, konstaterer en romjulsferierende kinosjef fra pc-en på hytta.

– Akkurat nå viser tallene at vi har hatt 376.000 besøkende, fastslår Johansen.

Slik ser tallene ut på skjermen hans, i såkalt «realtid», midtveis i årets siste kinokveld. Det betyr rundt 29.000 flere besøkende enn i fjor.

– Vi har hatt et vanvittig bra år, sier Johansen.

Han tror få norske kinoer kan vise til tilsvarende vekst.

LES OGSÅ: Billettpris på 100 kroner

Store filmtitler

Han peker på mange sterke filmtitler når han skal finne årsaken til besøkstallet:

– Det har vært mange gode titler og stor variasjon innenfor målgruppene, sier Johansen.

Stieg Larsson-trilogien har vært en kjempesuksess for voksenpublikumet. Det samme var den norske Max Manus-filmen med Aksel Hennie i spissen. For de yngre var den siste Harry Potter-filmen en sikker vinner, mens animasjonsfilmen «Istid 3» fenget de minste.

– Gode titler kombinert med at vi investerte i 3D-utstyr i sommer er nok mye av forklaringen, tror Johansen.

LES OGSÅ: Storinnrykk på KinoCity

Topp og bunn

Science fiction-filmen «Avatar» har vært den store publikumsdrageren i romjula, etter at den ble introdusert 18. desember.

– Den har gått for fulle hus, både i 2D og 3D. Men det er den tredimensjonale de fleste ønsker å se, sier Johansen, og peker på at filmen samler folk fra 10-11- til 40-50-årsalderen.

«Avatar» trakk rundt 4.400 seere i romjula, mens en av de fem premierefilmene, barnefilmen «Alvin og gjengen 2», har andreplassen med rundt 3.200. «Sherlock Holmes» tar tredjeplassen i romjula med 1.800. «It's complicated» har trukket 850 kinogjester. «The imaginarium of Doctor Parnassus» står med 310, mens «New York I love you» er dumpekandidaten av premierefilmene med magre 125.

– De to siste er litt labre, men det er normalt når vi har flere storfilmer, mener Johansen.

LES OGSÅ: Tidenes besøksmåned på KinoCity

Roligere neste år

Han har ingen forhåpninger om å toppe suksessen i 2010.

– Nei, det blir nok lenge til vi ser tilsvarende tall som i år. Vi er forberedt på at besøket blir lavere, fastslår Johansen, men ser ikke på det som noen krise.

Han regner med at «Avatar» kommer til å ha høye besøkstall langt inn i det nye året. Allerede om seks dager kommer det to nye norske filmer, «Tomme tønner» og den delvis animerte «Pelle politibil».

– Det blir en veldig norsk start på året. Norskandelen har gått mye opp siden tidligere år, og jeg synes det er gøy at folk ser norsk film, sier Johansen, og legger til at det er generelt gode besøkstall på barnefilmer.

For den kinosultne, kan han opplyse om at det kommer totalt kommer 15–20 nye titler i løpet av nyårets første måned.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken