DRAMMEN: Hvert år dør det om lag 40.000 mennesker i Norge. 85 prosent av dem gravlegges i kirken, ifølge SSB. Nå har åtte menigheter i Drammen tatt opp kampen med de tradisjonelle begravelsesbyråene.

– Jeg ser fram til å bistå de pårørende. Vi vil holde verdige seremonier, som blir slik de pårørende ønsker, sier Håvard Thunes (49).

49-åringen er en av fire tilkallingshjelpere, som blir tilkalt til hvert oppdrag, i det nyopprettede begravelsesbyrået, Kirkelig Gravferdshjelp. Et begravelsesbyrå med kristen forankring.

Thunes forteller at dette er en ny bransje for ham. Likevel mener han at han er forberedt på å jobbe med pårørende i en sårbar situasjon.

– Jeg har bakgrunn som sykepleier og har vært tett på både pasienter og pårørende i pasientens siste livsfase. Jeg håper jeg kan dra nytte av den erfaringen inn i det her, sier han.

– Ønsker å berike bransjen

Begravelsesbyrået eies av åtte menigheter i Drammen, og er det første kirkelige begravelsesbyrået i Norge. Daglig leder Annette Stenseng (48) har vært med å utvikle det nye begravelsesbyrået, og forteller at overskuddet fra bedriften skal gå tilbake til medeierne og styrke menighetenes breddetilbud i lokalmiljøet.

Thunes sier at det var en av grunnene til at han ønsket å bli en del av laget.

– Jeg tenkte mest på barn og ungdom. Hvis den jobben vi gjør kan bidra til at ungdom kan få et fritidstilbud og få det bedre, så er det ikke noe som er bedre enn det, sier han.

Selv om kirken nå starter konkurranse mot allerede etablerte aktører som kirken samarbeider med, både håper og tror Stenseng at det vil gå bra:

– Jeg håper vi ikke blir sett på som en trussel, men et tilskudd. Jeg ønsker å berike bransjen. Så kommer ikke vi til å treffe alle, men vi vil treffe noen. Vi ønsker å være et kirkelig alternativ, og det mener jeg det bør være plass til.

Hun forteller at prismessig skal de ligge på et rimelig og fornuftig nivå.

– Vi har tatt som utgangspunkt at vi skal ligge så lavt vi kan, og at det skal være så rimelig og fornuftig som mulig. Ikke minst at vi skal avklare alt i forkant, slik at man ikke skal få en ubehagelig overraskelse når regningen kommer.

Føltes naturlig

Selv om noen kan mene at det er en uvant tanke at kirken skal drive kommersielt, mener Stenseng at det egentlig ikke er noe nytt. Hun forteller at etter at statskirken ble avviklet er det flere som sliter med å drifte plusstiltkane sine, og viser til at mange menigheter driver blant annet kafeer og andre tiltak for å samle inn midler til menigheten.

Hun forklarer at kirken har hatt et ønske om å styre og eie mer av begravelsene selv, og at det derfor føltes naturlig å velge den bransjen.

– Vi har forsvunnet litt ut på sidelinjen på begravelser. Noe som er ironisk, siden gravferdshandlingen og avskjeden er knyttet til tjenestene våre. Vi opplever at vi har blitt en leverandør eller en liten brikke, der resten styres av begravelsesbyråene, forteller Stenseng.

Hun forteller at gravferd er noe kirken kjenner og kan mye om.

– Både når det kommer til mennesker i sorg og krise, og oppfølgning og relasjonsbygging, sier Stenseng, som håper at de derfor er bedre rustet til å hjelpe folk gjennom sorgen og videre i livet.

– Noe annet å drive gravferdsbyrå

Jølstad begravelsesbyrå er et av Norges største, og er nærmeste nabo til Kirkelig Gravferdshjelp.

Direktør Jan Willy Løken i Jølstad sier til NRK, som også har omtalt saken, at de ikke redd for konkurranse.

– I utgangspunktet så tenker vi at konkurranse er bra. Vi som har vært i bransjen lenge trenger å utfordres i forhold til de etterlattes behov, sier han til statskanalen.

Men han er spent på hvordan tilbudet vil bli mottatt og vurdert av kunder.

– Vi har lang erfaring i å skreddersy seremonier etter stadig mer individuelle behov. Selv om kirken har mye erfaring i å møte folk i veiledning og sjelesorg så er det noe annet å drive gravferdsbyrå, forklarer Løken.

Disse åtte menighetene står bak Kirkelig Gravferdshjelp

  • Svelvik
  • Nedre Eiker
  • Strømsø/Tangen
  • Skoger
  • Strømsgodset
  • Fjell
  • Konnerud
  • Bragernes