Nå er det bedre å forebygge å bli syk enn å satse på behandling. Nå er det lettere for oss å oppmuntre deg enn å trøste deg. Nå er det bedre å akseptere det som blir sagt og gjort enn å ignorere det.

Opplevelse av innskrenket frihet er en utfordring du ikke har så god erfaring med. Jeg tenker at det allerede nå er på tide at de av dere som er årets avgangselever problematiserer årets russetid. Nå er tiden inne for å forebygge økonomiske konsekvenser for deg som det kan bli vanskelig å få gjort noe med på et senere tidspunkt. Det gjelder særlig deg som er med på buss. Kanskje er det allerede for sent, men da er det om å gjøre å begrense omfanget av økonomiske konsekvenser.

Det er lettere å oppmuntre deg til å finne alternativer nå enn å trøste deg hvis russedrømmen din går i tusen knas. Du kan trenge hjelp og konkret veiledning fra voksne har det også vist seg. Når episenteret ditt for fornuft og vurderinger i hjernens frontallapp ikke er pålogget helt, må vi som er gamle nok til å være påkoblet trå til. Vi må sette grenser. Vi må håndheve forbud og påbud.

En kommende russejente sa nylig på tv at russetida sett opp mot det store bildet vi har fremfor oss nå, er en liten del. Jeg vet, etter å ha jobbet 14 år med avgangselever og hatt to russ selv, at dette ikke nødvendigvis oppleves sånn. Tenk på alle dugnadstimene, alle dorullene, telysene og alt annet du har lagt ned mye tid og krefter i. Alle planleggingsmøter og økonomiske frister som har vært holdt. All ekstrajobbinga hos bakeren og i butikken. Alle vennene dine du har gledet deg sykt mye til å feire med, og at en ny fase i livet ditt venter.

Landstreff og andre treff er allerede avlyst eller kan bli det. Usikkerheten råder, og det oppleves helt sikkert som både vanskelig og urettferdig. Urettferdig at viruskrisen skal ramme akkurat deg og de du har gledet deg til å feste med, rulle med. Et skrekkscenario jeg har mareritt om allerede, er russebusser i karantene som ikke får satt av noen eller tatt om bord noen. Sånn de gjør på hotell og båter nå for tida, vet du.

Som sagt. Det er bedre for den enkelte av oss og for samfunnet at vi unngår å bli smittet enn å belaste et allerede presset helsevesen. De kommende ukers- og kanskje måneders selvisolasjon kan bli bevis på hvor mye vi kan mobilisere når vi bare innser nødvendigheten av handling og store forandringer. Vår respons på viruset kan betraktes som en praktisk øvelse. En øvelse som forbereder oss på å ta en for Norge og for verden.

Når nøden din er størst er hjelpen imidlertid nærmest; Foreldre/foresatte. Vi er heldigvis nå nær nok til å hjelpe deg. Som voksne mennesker må vi nå bruke kløkt og klokskap til å hjelpe deg til å akseptere og ikke ignorere. Når foreløpige framskrivninger kan tyde på en smittetopp i mai- juni, er det tid for at de voksne kan bruke utestemme inne hvis det er det som kreves for at du skal lytte til dem. Statsministeren, helseministeren og finansministeren gjør det allerede.

Noen råd:

  • Vask hendene dine godt hver gang du har vært nær mobilen eller pc-tastaturet, eller tørk over telefonskjermen og pctastaturet med sprit (ikke fra pappas barskap, for den må inneholde mer enn 60 prosent).
  • Hold døgnrytmen i hverdagen og spis godt. Spør om du kan bake tacobagetter og kanelsnurrer hjemme halv tolv på formiddagen hver dag så overgangen ikke blir så stor.
  • Snakk sammen i russegruppa og lag både en plan B og C. Gjerne som et flytdiagram med flere alternativer.
  • Snakk med rektor, russestyret og helsesykepleier som tilhører skolen din (Du finner helsesykepleierne nå på Insta under HFU Drammen).
  • Legg til www.Folkehelseinstituttet.no www.HelseNorge.no og www.Drammen. Kommune på favoritter i tillegg til fylkeskommunen Viken. Her kommer det fortløpende informasjon.
  • Vær den beste versjonen av deg selv som venn og fortrolig, og forvent det samme av andre.
  • Youtube, Netflix, HBO, Sumo og mange flere er steder å sjekke ut nå. NRK er ikke å forakte, det er faktisk moderkanalen i Norge, opphavet så å si, og de har et særskilt ansvar for å oppdatere oss i tider som dette. Du kan abonnere på nyhetsbrev fra NRK som du får rett i mailen din.

Det er utrolig viktig nå at alle følger rådene fra dem som kan ta oss igjennom denne krisen nå.

Hilsen helsesykepleier som har fått nytt, lekkert gult arbeidsantrekk å ta i bruk.