Kjære Drammens Tidende, nå mener jeg dere bomma

Av
DEL

MeningerMed fare for å høres ut som en bitter dame med skilsmisse i tankene. Kjære Drammens Tidende, nå mener jeg dere bomma!

Foran meg på bordet ligger det to artikler fra Drammens Tidende, om den henholdsvis beste og dårligste barnehagen i Drammen.om den henholdsvis beste og dårligste barnehagen i Drammen. Det overrasker meg ikke at dere velger å lage en artikkel om dette, dere er ikke alene, men det skal ikke få bli stående uimotsagt.

Med all respekt til de to nevnte barnehager, denne undersøkelsen gir ikke et svar på om dere er gode eller dårlige.

Den gir svaret på hva en prosentandel av foreldrene mener og tenker om det tilbudet dere gir deres enkeltbarn.

Om denne undersøkelsen skriver Utdanningsdirektoratet på sine nettsider at den kan være ett innspill til kvalitetsutviklingen i barnehagen. Hvorfor de da velger å publisere disse resultatene som «fakta» om barnehagen kan man jo undre seg over.

Her ser vi at mediene, her representert ved Drammens Tidende, tar tak i resultatene og bruker de til å lage en rangering av barnehagene. I mine øyne blir dette en konkurranse om å se best ut utad, all den tid foreldre har begrenset med informasjon om det indre livet i barnehagen, de har ikke en faglig bakgrunn for å kunne vurdere kvaliteten i barnehagen og i denne undersøkelsen legger spørsmålene opp til at de skal komme med sin subjektive mening.

Hvem er den egentlig brukeren av barnehagen? I denne undersøkelsen får foreldrene komme med sine innspill, det er ikke uten verdi. Jeg savner at barna blir fremhevet som den egentlige brukeren, de og oss som jobber der. For å få tak i barnas perspektiv må man gjøre noe langt mer krevende enn å sende ut et spørreskjema. Barns medvirkning må tas på alvor, og det må lyttes mer enn det snakkes. Vi ansatte stiller gjerne opp hvis dere vil undersøke oss. Vi har mange tanker om hvordan kvaliteten skal sikres i barnehagen som institusjon.

Royne Berget har skrevet om temaet i sin artikkel «undersøkelsen som motarbeider barna og de ansatte» i utdanningsnytt.no. Jeg tenker han godt beskriver fallgruvene en bør vokte seg for.

Så kanskje vi trenger litt parterapi her, så Drammens Tidende og barnehagefolka sammen kan fronte den gode jobben som gjøres i Drammens mange barnehager. Det kan gjøres ute uten å lage konkurranse ut av det, for vårt felles mål må være at alle barna våre skal ha sin beste barnehage.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags