Norge og resten av verden står nå i flere forskjellige kriser. Fra strømkrisen til gasskrisen til den generelle priskrisen. Kostnadene på mye av det folk trenger har skutt i været, og det har ført til at mange har mindre å rutte med i hverdagen.

En gruppe som er truffet særlig hardt er studentene.

Nå som mange studenter, inkludert meg selv, returnerer til forelesningssalene rundt om i universitetene og høgskolene i Norge, er det ikke bare pensum og eksamen studentene har å bry seg med.. Realiteten er at mange studenter går inn i en periode med trange økonomiske tider og lite penger å rutte med. Det kommer på toppen av de trange kårene studenter generelt har fra før.

Med et vanlig studielån på 128.887 kroner og en inntektsgrense for det lånet på 199.591 kroner i året, så blir det ikke mye for en student å bruke gjennom et vanlig år. Og med de høye strømprisene og priser på varer generelt, hvordan skal studentene klare seg?

En løsning, som vi i Høyre og Unge Høyre har løftet fram i debatten, er å tilby de studentene som ønsker det et frivillig lån. Dette lånet vil være et lån som studentene selv kan velge om de ønsker å bruke eller ikke, og som kommer til å forbedre fleksibiliteten i mange studenters økonomi.

Dette frivillige lånet kommer til å være en motvekt, og forhindre at studenter som virkelig sliter med økonomien skal ty til forbrukslån eller kredittkort. Man må huske at et lån fra lånekassen er gunstigere enn noe bolig- eller forbrukslån vi kan få.

Så – kjære Jonas og Trygve, hvis dere virkelig ønsker å hjelpe de som trenger det, så gi oss studenter et løft.