Da er det altså klart. Etter massivt press fra alle kanter reiser det russiske langrennslandslaget hjem fra Norge. Langt på overtid krøp også Det internasjonale skiforbundet (FIS) til korset og utestenger nå alle russiske og hviterussiske utøvere fra konkurranser i tiden fremover.

Dermed blir det en slagsfolkefest i Drammen. Men ikke slik som før, fordi verden ikke er som før. For samtidig som de norske, svenske og franske skisprinterne kjemper om verdenscuppoeng på Bragernes torg, utspiller det seg en helt ubeskrivelig krig ikke langt unna oss. Det vil de blå og gule ukrainske flaggene som kommer til å omkranse skiløypene, heldigvis minne oss om.

La oss håpe det er disse TV-bildene som setter Drammen på det internasjonale idrettskartet denne uken.

Det vil nemlig minne oss om at idrett også er politikk. Og her snakker vi om krig.

Derfor er det befriende å se idrettsutøvere ta bladet fra munnen og si tydelig fra hva de egentlig mener. Som skihopper Halvor Egner Granerud skrev på Twitter i forbindelse med FIS' uttalelse om at nasjonale forbund og lokale arrangører ikke kan utestenge utøvere på grunn av kjønn, rase, nasjonalitet eller seksuell legning:

«Hvordan er det rettferdig og inkluderende når ukrainske OL-utøvere må bli hjemme for å forsvare landet sitt. Kom heller med noe piss om at idrett ikke er politikk».

Eller som leder i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, allerede i helgen uttalte da han ble konfrontert med at Norge kan risikere å bli fratatt verdenscupstatus hvis de nekter russerne å gå verdenscup i Norge: – Det er en risiko vi bør ta. Da vil vi også tvinge FIS til en aktiv handling.

Dette handler med andre ord ikke om å straffe enkeltutøvere, men om å gi et tydelig signal om at Russlands krigshandlinger og brudd på folkeretten i dette tilfellet må få konsekvenser. Og så lenge idrett er så tett koblet til Putins makt- og propagandaapparat, går det også dessverre ut over enkeltutøvere.

De siste dagers skibråk harfortonet seg som et absurd spill, der det internasjonale skiforbundet FIS står igjen som den største taperen av dem alle.

Sjelden har noen kommet ut med så lite ære i behold, selv om de til slutt snudde.

Samtidig er det til å undres over at lokale aktører, som Drammen kommune og Konnerud IL, var så treige med å sette hardt mot hardt. Selv da Drammens Tidende satte dagsorden underveis i konflikten.

Det foregikk nok ett og annet i kulissene, både overfor Norges Skiforbund og FIS. Men når styreleder i eierutvalget for Skisprinten Geirr Kihle uttaler til Drammens Tidende at det er lite de kan gjøre«punktum finale», så står det i sterk kontrast til beslutningen de samme eierne besluttet noen dager senere. Nemlig å true med å avlyse hele rennet.

Seinest på ballen var imidlertid ordfører Monica Myrvold Berg. Hun mente det var lite kommunen kunne gjøre, bortsett fra å leie inn ansiktsmalere og flagge med ukrainske flagg på bybrua. Det er i seg selv et hyggelig tiltak, men et sidespor så lenge konflikten handlet om noe helt annet, nemlig å finne en løsning på hvordan man kunne nekte russiske utøvere å delta i skisprinten og andre internasjonale konkurranser. Her kunne kommunen med ordføreren i spissen spilt en langt mer offensiv rolle, selv om hun meldte seg på i siste time og uttalte til Drammens Tidende at også kommunen ville legge press på FIS.

Kanskje ble skisprinteierne tatt på sengen av hvor stor denne saken ble. Det er i beste fall naivt, og noe man bør notere seg i dreieboken til fremtidige arrangement.

For verden er ikke lenger den samme. Trolig heller ikke skisprinten.

LES OGSÅ:

Les også

Må vurdere å avlyse skisprinten

Les også

Russiske utøvere kan ikke delta på skisprinten