«Follo tar ledelsen 4-2 og målskårer er Anders Særvold».

Meldingen er kort, mutt og kald. Stemmen tilhører Helge Helgesen – mangeårig speaker på Marienlyst stadion. Det er september 2005 og et slukøret, men trofast hjemmepublikum rusler hjem etter nok et nederlag på Gamle Gress. Det ingen av disse 1.094 tilskuerne aner noe om, er at det kun få dager senere starter en helt ny tidsregning i Strømsgodset.

I våre hjerter er takknemligheten overfor Drammenspatriotene (DP) endeløs. Det økonomiske løftet, eierskapet og patriotismen de representerte, førte oss ikke bare ut av glemsel og uføre. Det ga oss nytt liv. Sammen har vi fått magiske stunder, utrolige opplevelser og stolte øyeblikk for evigheten.

Denne klubben er helt unik. Strømsgodset er Ekte Kjærlighet.

Men er det mulig å sette en sum på dette?

Hvordan beregner man de egentlige gevinster av idrett? Hvordan setter man prisen på en fotballklubb? Hvem er det som har skapt verdi og hvordan definerer vi egentlig verdi?

Hvordan betaler man utbytte fra noe så mange føler eierskap til?

Pengeoverføringene fra DP opphørte 2009. Vi slet gjennom hele denne sesongen, men overlevde i Eliteserien, mye takket være utvidelsen av antall lag. Vi hadde følgelig etablert oss på det øverste nivået, men dette hadde helt klart kostet mye penger. Mer penger enn DP hadde forventet. Så kom finanskrisen. Det ble bråbrems. Klubben satt tilbake med en gammel og høyt lønnet spillegruppe. Det var langt mellom unge, spennende salgsobjekter. Siden den gang har klubben i praksis stått på egne bein. DP har ikke tilført en eneste krone. Likevel har Strømsgodset hatt suksess.

En suksess som kan tilskrives mange.

Vi tenker på Jostein Flo og Ronny Deila, samt resten av apparatet som har kjøpt smart, utviklet klokt, solgt med solid profitt samtidig som de har skapt vidunderlige lag og begeistring på Gamle Gress. Hvilken rolle har de hatt i dette?

Vi er takknemlig for de mange sponsorene som lojalt har bidratt med flere hundre millioner kroner i markedsinntekter siden 2009. Har ikke de også sørget for bærekraft, handlekraft og grønne rubrikker i lisensmatrisen til NFF?

Drammens Strong, Huringen IF, Hokksund FK. Og andre lokale klubber der det jobbes hver eneste dag for at en av deres jenter eller gutter kanskje skal oppfylle drømmen om å spille for byens lag i byens arena. Er det mulig å sette en pris på det?

Det er hundrevis av frivillige som sørger for kiosksalg, billettsalg, vakthold, servering på VIP og andre oppgaver som bidrar til at kamparrangementet oppleves sømløst for både publikum, presse og sponsorer. De forblir ubetalte, men de bringer vel verdi?

Drammenseren. Folket. Som stolt og lojalt snakker om klubben på arbeidsplasser, i familieselskaper, i vennekretser og i sosiale medier. De som sitter timevis i buss og bil gjennom vårt langstrakte land – i sol og snø og regnvær – for å sørge for at våre helter ikke skal føle seg alene når de spiller kamp langt hjemmefra. De som kjøper årskort, løser billett og gjør Marienlyst Gamle Gress til et «ubehagelig sted å komme» for motstandere. Hva er dette verdt?

Dette er noen av mange eksempler på helt unike, men grunnleggende og avgjørende forhold bak klubbens vekst og suksess etter at overføringene fra DP opphørte i 2009.

DP har definitivt bidratt. Men de har også fått majoriteten av bidraget tilbake. Nærmere bestemt 44 millioner kroner. Det er nesten 90 prosent av det de totalt har gått inn med. Det er uvanlig at investorer får tilbakebetalt noe som helst i norsk fotball. Også her er vi unike i Strømsgodset.

Hva var egentlig ambisjonen i 2005?

Var det en gave til byen? Var det en redningsaksjon? Var det et bidrag til å bygge noe? Var det et lån til klubben? Eller var det en investering med forventning om avkastning?

Størrelsen og formatet på klubben i dag er en helt annen enn det noen kanskje kunne drømme om tilbake i 2005. Har dette faktum også, et eller annet sted på veien, medført at innskuddet i Strømsgodset ikke lenger bare er en redningsoperasjon for å bevare byens viktigste merkevare? Har det også blitt et spørsmål om butikk og forretninger?

Klubbens historie, klubbens suksess og klubbens sjel er vår felles arv. Skapt av mange. For oss alle.

Les også

Eierne må involvere seg. Godsets fremtid står på spill

På en forblåst og kald arena på vestlandet dukker Duplexe Tschamba opp på et innøvd cornertrekk og sikrer Strømsgodset fortsatt plass i Eliteserien. I aller siste serierunde. Mot alle odds. Snuoperasjonen er makeløs i nyere norsk fotballhistorie. Spillerne, trenerne, støtteapparat og 300 tilreisende befinner seg i alle ender av den emosjonelle skalaen. Langt unna, hjemme i Drammen, er byens vannhull fulle av tårer, latter, brøl og øl. Samtidig er det en bru mellom Drammen og Kristiansund denne kvelden. En bru av håp, optimisme og tro. En tro på klubben og det de nå holder på med. En tro på fremtiden. Det føles nemlig ut som begynnelsen på noe.

Starter det en ny tidsregning nå?

Med et bakteppe om tro og optimisme ser vi fram til forhandlingene mellom Drammenspatriotene og Strømsgodset Toppfotball. Vi tillater oss å oppfordre Strømsgodset Toppfotball til å behandle sine abdiserende eiere med ydmykhet, respekt og takknemlighet for alt som har vært. På samme måte vil vi oppfordre patriotene til å vise ydmykhet og takknemlighet for alt de har fått være med på og familien de har blitt en del av. Anerkjennelse ovenfor alle som har bidratt til å gjøre det mulig å betale tilbake 44 millioner kroner.

Vi oppfordrer til måtehold. Vi maner til patriotisme. For både måtehold og patriotisme kreves for å kunne føre arven videre. Til å satse. Til å drømme. Om nye eventyr.

For Drammen by. Og for vår lille, men ubetalelige klubb. Støpt ut av Ekte Kjærlighet. Fra mange. For oss alle.

Les også

Det går en grense – også for hva patrioter kan bære