DRAMMEN OG OMEGN: Inngangen på påsken har vært svært bra på værfronten, med mye sol og gode temperaturer. Omtrent slik blir det også i dag.

Er du som folk flest, glad i å kjenne solen varme ansiktet, bør du komme deg ut nettopp på langfredag. Lørdag byr nemlig på skyet værdekke, litt regn og temperaturer ned mot fire grader. Men ikke så galt at det ikke er godt for noe:

– Nedbøren har en ikke helt uvesentlig effekt, den vil få skog- og gressbrannfaren til å forsvinne. I alle fall for en stund. Det vil bare falle noen millimeter regn, men det er nok. Torsdag målte værmåleren på Berskog temperaturer opp mot 11,5 grader, og i dag blir det omtrent like mildt. Vi får også mindre vind, så det kan kjennes enda deiligere ut, sier Finn Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Et høytrykk ligger over landet vårt, men Haga forteller at dette svekkes på lørdag og blir erstattet av et lavtrykk som kommer inn fra vest.

Sterk vind på mandag

Beboerne på Konnerud kan oppleve sludd på lørdag. Ifølge Haga kan nedbøren også falle som sludd i Bragernesåsen. For dem som er nysgjerrige på hvor høyt man må opp for at det skal falle snø, har meteorologen svaret:

– 500- 600 meters høyde. Men det er snakk om så små mengder at det vil forsvinne fort.

Søndag blir det overskyet og temperaturer på opp mot 15 grader. På kvelden vil det blåse opp.

– På mandag blir det veldig sterk nordavind. Den vil ta godt i Drammen by. Vi vurderer om vi skal sende ut et farevarsel om vinden, trær og lignende kan falle ned. På mandag blir det også lavere temperaturer, så det kan bli ganske surt.

Nå kjemper brannmannskap i Tsjernobyl i Ukraina for sjette dag på rad. Det har gjort strålenivået i brannområdet mye høyere enn normalt, melder NTB. Ved skogbranner som dette vil noen radioaktive stoffer virvles opp og fraktes videre med vinden.

– Vindretningen i dag og de neste dagene er gunstig med tanke på transport av slike stoffer. Skogbrannen er ikke noe vi trenger å tenke på, den har marginal påvirkning på vårt område, sier Haga.

– Avhengig av vindretningen de neste dagene kan det hende vi vil se svært små mengder av radioaktive stoffer på DSA sine luftfilterstasjoner. Så langt er det ikke indikasjoner på at brannen truer selve Tsjernobyl-anlegget, skrev Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSB) på nettsidene sine på mandag.

Bedre utover i uka

Utover i uka er imidlertid værvarselet lystig lesning. Særlig onsdag, torsdag og fredag blir det mye sol, og temperaturer på opp mot 15 grader.

– Dette, i tillegg til regnet vi får i helga, setter fart på plantene vekst. Da vil det bli veldig grønt ute på få dager, sier Per Egil Haga med et smil.

Folkevandring i Bragernesåsen – men bare 50 får besøke Åspaviljongen