SVELVIK: Lørdag ble det sendt ut varsel om å koke vannet for innbyggere i Nesbygda i Svelvik.
– Vi er føre var og sender heller ut et kokevarsel for mye, forteller Yannick André Steen ved vann og avløpsavdelingens vakttelefon.
Varselet gjelder vann til både drikkevann og matlaging.
Ifølge Drammen kommunes nettsider, tas det jevnlige vannprøver etter et prøveprogram godkjent av Mattilsynet. Dersom prøveresultatene viser unormale funn, varsles mulige berørte kunder på sms eller telefonvarsling. En uforutsett hendelse på vannbehandlingsanlegget eller på ledningsnett kan også føre til kokevarsel, står det på nettsiden.
Gjelder fortsatt
Mandag morgen forteller avdelingsleder Morten Lærum ved driftsavdelingen til vann og avløp i Drammen kommune at anbefalingen om å koke vann fortsatt gjelder.
– Den gjelder fram til vi har friskmeldt bassenget og ledningsnettet, sier han til Drammens Tidende.
Det var en rutinemessig vannprøve tatt i høydebassenget på Nesbygda mandag 22. august som viste spor av Intestinale Enterokokker. Ifølge Lærum var det kun svært lave verdier av dette som ble funnet på prøven.
Ifølge FHI er funn av intestinale enterokokker i en vannprøve, i likhet med E. coli, et klart tegn på fekal forurensning i drikkevannet.
Kommunen vil ta nye vannprøver mandag, og Lærum forteller at de også har engasjert et firma til å vurdere mulige årsaker og tiltak som må iverksettes. Avdelingslederen anbefaler folk å holde seg oppdatert om anbefalingen på deres nettside.
– I mellomtiden anbefaler vi at alle berørte på Nesbygda følger kommunens kokeanbefaling. Vi sender ut et nytt varsel ved eventuelle endringer av vår anbefaling, heter det på kommunens nettside.
Dersom du er blant dem som ikke har fått varsel, kan du registrere deg for framtidige varsler HER.
Hva skal du gjøre når vannet må kokes?
Du vil bli varslet dersom vannverket eller myndighetene mener at vannkvaliteten er usikker. Det skjer hvis vannverket frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter.
Vannet må fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker.
Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende. Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt.
Alt vann fra springen som drikkes må være kokt
Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.
Foruten drikke, bør du bruke kokt vann til:
- All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
- Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
- Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
- Isbiter
- Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
- Tannpuss
Ukokt vann kan brukes til:
- Koking av mat
- Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
- Dusjing og karbad: Man kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har man dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at man tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.
- Manuell oppvask og oppvaskmaskin: Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann og tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.
- Klesvask
- Renhold i huset
- Annet bruk hjemme
Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg, eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel.
Kilde: FHI.NO