Beinharde politikere gjør at kommunen får svi

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Beinharde politikere vil vise handlekraft mot korrupsjon. Problemet er at måten de gjør det på er ulovlig og i strid med våre rettsikkerhetsprinsipper.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Politikerne i Drammen vil vise handlekraft i opprydningen av saker i kjølvannet etter korrupsjonssakene i Drammen. Blant annet har de gitt avslag i alle dispensasjonssaker som er tatt opp til ny behandling.

Avslagene har ikke vært begrunnet, men det har vært klart at årsaken er at tiltakshaverne har vært siktet i forbindelse med korrupsjonssakene i byggesaksavdelingen.

– Vi ønsker ikke å gi dispensasjon av prinsipielle grunner, der hvor korrupsjon har vært inne i bildet, uttalte Tove Paule og ble omfavnet av både flertalls- og opposisjonspolitikere for sin politiske handlekraft.

Problemet er at politikerne har et ansvar for å utføre sin offentlige myndighet forsvarlig.

En dispensasjon skal normalt innvilges når fordelene ved dispensasjonen overstiger ulempene. Kommunens administrasjon har vurdert søknadene faglig og vurderingen har vært at dispensasjon skal innvilges. Politikerne har allikevel sagt NEI til dispensasjon uten å gi noen ytterligere begrunnelse.

Offentlig myndighet skal utøves på grunnlag av lovlige og relevante hensyn. Politikere har ikke lov til å opptre som en slags domstols- eller straffemyndighet i tilknytning til straffesaker som ikke engang er rettskraftig avgjort.

Prisen for å la politikerne skinne med sine etiske kompass og moralske pekefingre, er at søkerne påføres en utenrettslig belastning og offentlig gapestokk. I tillegg utsettes kommunen for ekstrautgifter til saksbehandling og et mulig erstatningsansvar.

Fylkesmannen har nå behandlet den første klagesaken. Drammen kommunes vedtak ble opphevet og dispensasjon innvilget. Tiltakshaveren har fått beskjed om retten til å kreve dekning for vesentlige kostnader. Flere saker ligger på bordet hos Fylkesmannen.

I sin iver etter å statuere et eksempel vil de folkevalgte ende opp med å påføre kommuneøkonomien enda en belastning.

Det var unødvendig.

Prislappen på korrupsjonssaken var høy nok fra før.

LES OGSÅ: Godtar ikke politisk «korrupsjonsstraff»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken